Foto: Mediaspeed
Avtor zimzelene Dan ljubezni se je poslovil pri trinsedemdesetih

Tadej, oziroma za prijatelje Dejvi, se je že pred dnevi znašel v bolnišnici zaradi zapletov z okužbo covid-19 v kombinaciji z sladkorno boleznijo, ki ga je pestila zadnja leta. Pristal je na respiratorju, a se je njegovo stanje poboljšalo in so ga premestili v izolsko bolnišnico, je po poročanju Žurnal24 pred tremi dnevi povedal njegov sin Jan Hrušovar. Zdaj je prispela žalostna vest, da se je poslovil.

Resnejšo glasbeno kariero je začel 1964, ko je pri devetnajstih soustanovil zasedbo The Fellows, s katero je dve leti pozneje ob Dnevu mladosti že nastopil pred polno Halo Tivoli. Dobro leto pozneje je ustanovil zasedbo Bele vrane, ene najpomembnejših predstavnikov slovenskega popa tistega časa, ki posnela tudi Na vrhu nebotičnika, oziroma bolj znano Malo teraso.

Po razhodu Belih vran 1975 je Dejvi ustanovil Pepel in kri. Prvo postavo so tvorili pozneje uspešni glasbeniki: Ditka Haberl, Oto Pestner, Ivo Mojzer, Dušan Velkavehr, Nada Žgur in Dejvi.

S skladbo Dan ljubezni, ki jo je glasbeno podpisal (besedilo je delo Dušana Velkavrha, aranžma pa Deča Žgura) so si z zmago na Opatijskem festivalu omogočili nastop na evrovizijski popevki v Stockholmu kot predstavniki Jugoslavije.

Skladba je ena najbolj znanih, če ne najbolj znana uspešnica zlate dobe slovenske popevke, evergreen, ki je doživel številne priredbe, tudi v nemškem, angleškem in nizozemskem jeziku, v instrumentalni izvedbi sta ga izvajala celo Moskovski državni simfonični orkester in Kraljevi orkester iz Londona.

Pepel in kri so albume v različnih postavah – skozi leta se je v bendu zamenjalo enajst glasbenikov, izdajali do prve polovice osemdesetih, občasno pa so nastopali vse do pred nekaj let.

V svoji bogati karieri se je podpisal pod več kot 400 skladb za različne izvajalce, največje uspehe je z njegovimi skladbami dosegla zasedba Hazard. Na RTV Slovenija je delal kot producent v razvedrilnem programu.

Ko so ga ob sedemdesetletnici v intervjuju za Dnevnik vprašali za sentiment v njegovem avtorstvu je dejal, da ta prihaja iz ljubezni do gospela: »Gospel in baptistični zbori so se mi vedno zdeli vznemirljivi.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice