Slika je simbolična.
Zagreb je v pričakovanju festivala INmusic. Tridnevni glasbeni spektakel na jezeru Jarun bodo tudi letos obiskali številni svetovno znani izvajalci.

Zagreb se bo v ponedeljek spremenil v glasbeno meko. Na znameniti INmusic Festival ob umetnem jezeru Jarun namreč prihajajo svetovno znani glasbeni izvajalci. Tridnevni festival v svoji 16. ediciji bo potekal med 24. in 26. junijem. 

Kdo vse bo nastopil?

Prvi festivalski dan: Na Hrvaško se vračajo The National

Vrhunec prvega festivalskega dne bo popularna ameriška skupina The National, ki pripravlja pravi spektakel v živo in poseben dvourni nastop.

Skupina je nastala leta 1999, ko sta se združila dva para bratov Arona in Brycea Dessner ter Scott in Bryan Devendorf, skupaj s pevcem Mattom Berningerjem. Svoj preboj na sceno pa so doživeli šele leta 2005, s svojim tretjim albumom Alligator in nato še leta 2010 z albumom High Violet. 

Uvodni dan festivala bo nastopila tudi švedska post-punk senzacija Viagra Boys. Skupina je nastala po živahni noči v karaoke baru v Stockholmu leta 2015. Ime je bilo izbrano kot groba šala na račun sodobne moškosti. 

Njihovo glasbeno potovanje se je začelo z izdajo EP-ja Consistency of Energy leta 2016, ki mu je leta 2018 sledil celovečerni album Street Worms, ki je bil hvaljen zaradi zlitja elementov punka in funka. Welfare Jazz, njihov drugi album, je izšel leta 2021, leto kasneje še tretji Cave World.

Nastopil bo tudi najbolj nabriti dvojec sodobne britanske glasbene scene Sleaford Mods. Od prvega albuma v letu 2007 dvoglava zasedba širi jezen glas nezadovoljenega delavskega razreda, z ostro kritiko proti vladajoči politiki in družbenemu ustroju. 

V pikrih besedilih, podanih z močno naglašenim vokalom, ki je na meji med petjem in govorjeno besedo, se ni našel le britanski proletariat. Sleaford Mods sta s ploščami, kot sta Divide and Exit in Key Markets, osvojila poslušalce po vsem svetu. 

Prvi festivalski dan bodo nastopili še Gaslight Anthem, Deadletter, bar italia, Skotni vrag, TV EYE, Lenhart Tapes, nemanja in Baby Elvis in D.

Drugi festivalski dan: Zaznamovala ga bosta Hozier in Paolo Nutini, prihaja tudi sloviti Keanu Reeves

Hozier, eden najbolj priljubljenih in nagrajenih irskih glasbenikov današnjega časa, bo prvič nastopil na Hrvaškem. Znan je po edinstvenem glasu, folk blues rock izrazu v svojih pesmih in predanostjo družbenim vprašanjem. Začetek njegove kariere je zaznamoval singel Take Me To Church. 

Nadaljeval je s pesmijo From Eden, nato pa je leta 2014 sledil prvi album Hozier. Štiri leta po izidu drugega albuma Wasteland, Baby!, se je Hozier lani vrnil z albumom Unreal Unearth. 

Škotski kantavtor Paolo Nutini se po skoraj desetletju vrača v Zagreb na odre festivala INmusic. Odlikuje ga globok, strastni glas in naraven dar glasbenega pripovedovanja. jegov debitantski album These Streets, ki je izšel leta 2006, je bil takoj po prihodu prava senzacija. 

Leta 2022 je izdal album Last Night in the Bittersweet, za katerega številni kritiki trdijo, da je najboljši album v njegovi dosedanji karieri.

Po več kot 20 letih se je zasedba Dogstar, v kateri slavni hollywoodski igralec Keanu Reeves igra baskitaro, vrnila na koncertne odre. Ameriški alternativni trio letos osvaja tudi evropske festivale. 13. junija so že nastopili na festivalu Nova Rock, 25. junija jim bo mogoče prisluhniti v Zagrebu. 

Skupina, ki je bila ustanovljena leta 1991, je leta 1996 izdala album Our Little Visionary, leta 2000 album Happy Ending, po 23-letnem premoru pa je pred kratkim izšel tretji Somewhere Between the Power Lines and Palm Trees.

Poleg omenjenih bodo drugi festivalski dan nastopili še IDEM, s-alt, Gossip, Lucy Kruger & The Lost Boys, Cura in dečko, Orvel, Sprints, Leatherette, Muscle Tribe of Danger & Excellence in Željezne pilule.

Tretji festivalski dan: Za močan zaključek The Smashing Pumpkins

Nastope na glavnem odru INmusic festivala #16 bodo 26. junija zaključili odlični The Smashing Pumpkins. Velikani alternativnega rocka so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja močno zaznamovali glasbeni sceno. 

Skupina, ki jo je v Čikagu ustanovil frontman Billy Corgan, je hitro pridobila prepoznavnost zaradi svojega inovativnega zvoka, ki združuje še številne druge glasbene zvrsti. Albumi, kot sta Siamese Dream in Mellon Collie and the Infinite Sadness, ostajajo klasike.

Röyksopp je norveški elektronski glasbeni duo, ki sta ga leta 1998 ustanovila prijatelja iz otroštva Svein Berge in Torbjørn Brundtland. Leta 2001 sta pozornost svetovne javnosti vzbudila s prvencem Melody A.M, sledili sta dve nominaciji za grammyja. 

Njuni avtorski videospoti v kombinaciji z dovršenimi koncertnimi nastopi, ki pogosto vsebujejo ekscentrične obleke, so ju naredili prepoznavne in edinstvene v glasbenem prostoru.

Na odru INmusic festivala bo tudi britanska indie skupina Bombay Bicycle Club, ustanovljena leta 2006. Leta 2009 so izdali debitantski studijski album I Had the Blues But I Shook Them Loose. Skozi leta so eksperimentirali z različnimi žanri. Njihov najnovejši studijski album My Big Day je bil izdan oktobra 2023 in je navdušil kritike.

Zadnji dan festivala bodo nastopili še Astrid & The Scandals, Squid, Ibibio Sound Machine, Kiper in Dead Dog Summer, Descartes a Kant, Lufthansa, Tight Grips in Extroft.

Starejše novice