Maloprodajne cene bencina in dizla lahko odslej spremljamo na spletni strani www.goriva.si.

Ne dohajate pogostih sprememb cen pogonskih goriv in bi radi imeli boljši pregled nad stanjem na trgu? Na gospodarskem ministrstvu so zdaj razvili spletno aplikacijo, namenjeno prav temu.

Aplikacija goriva.si, katere testna različica nam je na voljo od včeraj, potrošnike obvešča o cenah naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih. Tako bo iskanje ugodnejših opcij v prihodnje morda nekoliko lažje.

Na ministrstvu sicer opominjajo, da je še v fazi testiranja, zato se prikazane cene še lahko razlikujejo od dejanskih maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih.

Ob tem poudarjajo pomen transparentnega obveščanja potrošnikov o cenah pogonskih goriv, da bi jim tako omogočili racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Prav tako naj bi s tem prispevali k razvoju konkurence oziroma preprečevali morebitno protikonkurenčno obnašanje ponudnikov, piše STA.

Zavezani obveščanju o spremembah cen

Doslej v državi nismo imeli vzpostavljenega sprotnega spremljanja maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisi. Tako so na gospodarskem ministrstvu pripravili odredbo o podatkih, ki so jim jih dolžni zagotavljati distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci. V veljavo je stopila sredi februarja in zavezancem zdaj narekuje, da ministrstvu sporočijo vsako spremembo maloprodajnih cen naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji.

Sicer pa spomnimo, da je vlada leta 2016 pristopila k postopni liberalizaciji reguliranih cen naftnih derivatov. Najvišje maloprodajne cene 98- in večoktanskega motornega bencina in kurilnega olja se torej od 9. aprila 2016 oblikujejo prosto na trgu. Tako je tudi pri neosvinčenem 95-oktanskem bencinu in dizlu na avtocestah in hitrih cestah, medtem ko maloprodajne cene izven avtocest in hitrih cest ostajajo regulirane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice