Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sta sodelovala Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku poudaril, da je epidemiološka slika zaradi koronavirusa v Sloveniji relativno stabilna, trendi so relativno ugodni.

»Vse to nas morda lahko navdaja z upanjem, da vračanje z dopustov ne bo prispevalo k prevelikemu številu dodatnih vnosov okužb in posledično širjenju virusa,« pravi Kacin. 

Podatki o novo okuženih v prejšnjem tednu in čez vikend so pozitivni: sreda 18, četrtek 15, petek deset, v soboto le dva novo okužena, v nedeljo šest, včeraj 17. Vendar pa so se v zadnjih dneh iztekla štiri življenja stanovalcev v domovih starejših.

Hrvaška na rdeči seznam?

Kljub temu so glavni viri okužb slabo nadzorovani, veliko primerov je tako vnesenih iz drugih držav. Od včerajšnjih 17 primerov je vnesenih kar osem. Sedem jih prihaja iz Hrvaške, en primer pa iz Bosne in Hercegovine.

Kacin pravi, da prihaja do govoric, da bi lahko Hrvaška s 15. avgustom prešla na rdeči seznam držav, vendar dodaja, da gre samo za govorice in ne potrjene informacije.

»Tako se moramo pripraviti na razmere, kjer zdravila in cepiva še nekaj časa ne bo. Cepivo je v tem trenutku prej privid kot golob na strehi,« pravi Kacin. Ko pa bo ta na voljo, pa Kacin pravi, da se bodo v začetni fazi številke pri nas gibale okoli 200.000 odmerkov cepiva.

Kacin je na kratko spregovoril tudi o aplikaciji za sledenje stikov okuženih s koronavirusom. Ta bo, če bo vse potekalo, tako kot bi moralo, za Android mobilne telefone na voljo 19. avgusta, za iOS pa do konca avgusta.

Koronavirus nevaren tudi po tem, ko ga prebolimo

Situacija okužb s koronavirusom je z velikimi napori epidemioloških služb pod kontrolo, pa na drugi strani poudarja Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

»A vsak večji izbruh lahko to hitro spremeni. Zato še vedno pozivamo k odgovornemu vedenju, da ne prenesemo okužbe na ranljive skupine,« dodaja Logarjeva.

Tudi sama se je dotaknila razvoja cepiva. Pravi, da se veliko govori o cepivu in da je ta v fazi raziskav in preizkušanja. Po svetu je tako veliko razvijalcev cepiv, kjer pa Logarjeva dodaja, da morda nobeno od razvitih cepiv ne bo ustrezno in varno.

V Sloveniji tako uporabljamo stvari in pristope, ki jih imamo na volje. Gre za zdravljenje s kisikom, podporno zdravljenje, ena izmed možnosti pa je tudi zdravljenje s prebolevniško plazmo, ki je zelo učinkovito tudi pri posameznikih s težkim potekom bolezni novega koronavirusa.

Gre za to, da imajo posamezniki, ki so koronavirus preboleli, v krvi protitelesa. Tem posameznikom se odvzame krvna plazma oziroma celice, nato pa se na podlagi koncentracije protiteles ta plazma uporabi za zdravljenje obolelih s koronavirusom.

Logarjeva še dodaja, da bolezen ni težavna samo v akutni fazi, temveč tudi po tem, ko jo prebolimo. Nekdo, ki je koronavirus prebolel, lahko ima v naslednjih tednih in mesecih težave s spominom, koncentracijo, utrujenostjo in izgubo mišične mase, otekanje sklepov. Povečano je tudi tveganje za nastanek možganske kapi, tudi med mladimi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice