Velik del otrok se ne zna samostojno učiti oziroma ne vedo, kako se učenja sploh lotiti. Problem je zaznala tudi ena izmed učiteljic razrednega pouka in se odločila, da razišče metode, ki bi otrokom pomagale pri učenju.

Mojca Stojkovič je profesorica razrednega pouka, s specializacijo poučevanja angleščine za začetnike ter metode ustvarjalnega giba, je izkušena plesna učiteljica ter uspešna ezoterična terapevtka, ki uvaja sprostitve in učenje v alfa stanju.

S svojo pozitivnostjo in razigranostjo že dvajset let uspešno motivira mladostnike pri učenju katerekoli učne snovi in v vsakemu prižge iskrico pomembnosti. Je začetnica uvajanja masaž v vrtce in šole z licenco Axelssons institute of Stockholm. 

Učenje učenja eden izmed pomembnih ciljev šolanja

Stojkovičeva je mnenja, da učenje otrokom večinoma predstavlja odpor, še posebej, če se ga lotijo na klasičen način.

»Pojavljajo se težave pri pomnjenju učne vsebine, saj učenci v šoli ter doma veliko sedijo. Učitelji pozabljajo na kinestetični stil učenja učencev. Nekateri potrebujejo gibanje in dejavnosti, drugi vidne vtise. Za uspešno pomnjenje učne vsebine se moramo zavedati, da je učenje učenja eden izmed pomembnih ciljev šolanja. Vloga učitelja je motivirati učence in jih pripraviti do učenja, pri tem se naučijo, kako se učiti. Učenje je lahko tudi zabavno, če uporabimo metode, pri katerih se osredotočimo nase, na naše potrebe, čustva, lastnosti in značilnosti našega zaznavnega stila,« pravi Stojkovičeva.

Nenazadnje je tudi inovatorka novih učnih metod za mladostnike, bolj znanih pod imenom Freestyle učenje.

Pogovarjali smo se z mariborsko študentko Loriano Bogovič, ki se je iz radovednosti vpisala na tečaj, danes pa je že ena izmed mentoric tako imenovanega Freestyle učenja.

Metode hitrega učenja

»Gre za prostovoljno obliko tečaja, pri katerem se oblikuje prostočasna oblika učenja. Freestyle učenje so metode hitrega učenja, ki temeljijo na podobah, plesnih gibih ter smešnih primerjavah, s katerimi lažje skladiščimo faktografske podatke, « je za Mariborinfo povedala Loriana Bogovič. 

Metode, ki jih je raziskala in skupaj povezala ustanoviteljica Stojkovičeva, učencem pomagajo, da se še tako suhoparno snov želijo naučiti, saj se med učenjem lahko tudi zabavajo. 

»Moto Freestyle učenja je, da je med učenjem vse smešno in bolj kot je nekaj neumno, lažje si posameznik zapomni in pozneje prikliče iz spomina,« poudarja Bogovičeva.

»Ni pomembno, ali je otrok star 5, 10 ali 15 let, ali pa je to otrok s posebnimi potrebami, študent oziroma odrasla oseba, vsaka snov se lahko prilagodi tako, da jo učenec osvoji,« dodaja.

Glavne metode Freestyle učenja so ustvarjalni gib, ki izhaja iz prepričanja, da lahko vsako učno snov, ki jo prinese učenec, damo v ples oziroma ustvarjalni gib. Z masažo si učno snov podajamo preko rok. Otroci so velikokrat psihično ter emocionalno napeti in prav to napetost se da lepo sprostiti z uporabo najrazličnejših vrst masaž in dihalih tehnik tudi pri učenju.

Učinkovito je tudi učenje v alfa stanju, kjer preko meditativnih tehnik snov podajamo v sproščenem stanju možganov ter večini otrok zelo zanimivo »profesionalno plonkanje« oziroma možganske kode, kjer učenci snov narišejo s simboli, da si jo lažje zapomnijo.

Profesionalni plonki

Odkrivanje skritih talentov, uresničevanje ciljev in motivacija

Na Freestyle učenju mentorji vodijo program tako, da udeleženci svoje zastavljene cilje uresničujejo z veseljem in motivacijo. Pomagajo jim odkrivati skrite talente, jih naučijo sproščanja in premagovanja življenjskih situacij, ko so učenci zbegani ali neodločni pri spraševanju ter testih. Strmijo k temu, da učenci prisluhnejo sebi in svojemu življenju, s tem pa izboljšajo pozornost ter koncentracijo.

Nagrada za posameznika je zagotovo osebni uspeh, sreča, zadovoljstvo ter več časa zase in svoje hobije. Učenec pridobi veščine učenja in posledično tudi dvig samozavesti.

Odzivi so različni

»Odzivi so vsekakor različni, a upamo si trditi, da vsak ki preizkusi nekaj metod Freestyle učenja in ugotovi, kaj mu odgovarja si reče »Kako je sedaj to enostavno«. Zato k nam prihajajo iz različnih koncev Slovenije,« pravi Loriana.

Prav tako, pa delujejo po celotni državi, kjer organizirajo različne delavnice za starše in otroke ter tudi pedagoge.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice