Z namenom postopnega sproščanja ukrepov, ki jih je vlada sprejela pred dobrim mesecem dni, danes vrata znova odpirajo določne trgovine in obrati.

Z izvajanjem storitev danes znova začnejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo, kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga, storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela).

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pa športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Vrata pa odpirajo tudi specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles).

Avtomobilska industrija že v krizi

Marca je bilo v Sloveniji registriranih le 3139 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je dobrih 60 odstotkov manj kot marca lani. V prvih treh mesecih leta je bilo število prvih registracij v primerjavi z enakim obdobjem lani manjše za več kot 30 odstotkov, poroča Trgovinska zbornica Slovenije.

Na drugi strani je upadla tudi prodaja oziroma registracija novih osebnih avtomobilov, in sicer je bilo v Sloveniji marca prvič registriranih 2743 osebnih vozil, kar je 62,5 odstotka manj kot leto prej. Podatki Trgovinske zbornice Slovenije kažejo, da je največ avtomobilov prodal Volkswagen, sledila sta Renault in Škoda.

Spremembe pri izdajanju prometnih dovoljenj

Izkazalo se je, da je treba v nekaterih primerih uveljaviti izjeme oziroma jih uvrstiti med nujne zadeve, kljub vladnim omejitvam, zato je ministrstvo za javno upravo pripravilo dopis, s katerim so med nujne zadeve dodali nekatere nove kategorije.

Med nujne zadeve je bilo tako uvrščeno izdajanje dovoljenj, ki so nujna za izvajanje pridobitne dejavnosti, med drugim tudi prometna dovoljenja za prvo registracijo homologiranih tovornih vozil, priklopnih vozil, avtobusov, traktorjev in njihovih priklopnikov ter delovnih strojev.

S tehničnimi pregledi ni treba hiteti, svetuje država

Kljub vladnemu odloku o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah pa nekateri serviserji še vedno obratujejo. 

Pooblaščeni prodajalec in serviser Selmar, ki je svojim strankam že doslej omogočal servisne storitve, zaradi česar so uvedli brezstični servisni sprejem za zagotavljanje varnosti strank kot tudi zaposlenih, je omilitev ukrepov pričakoval že prejšnji teden. 

»Pri nas ni bil tak problem nezmožnost opravljanja tehničnih pregledov, ampak opravljanje novih registracij. Namreč, težavo imamo pri izdajanju novih vozil, ki so jih stranke že naročile,« pove Rok Gričnik, direktor podjetja Selmar. 

Od danes naprej bo znova možno opraviti tudi bo znova možno opraviti tehnični pregled motornega vozila. Po podatkih ministrstva bi 400.000 vozil potrebovalo tehnični pregled, a s slednjim zaradi podaljšane veljavnosti do 19. junija ni treba hiteti.

Gričnik pa poudarja tudi pomen vulkanizerskih storitev, kjer pravi, da smo ravno v obdobju, ko se menjava sezona, kjer nekateri še vedno uporabljajo zimske pnevmatike

Izpad naročil

»Vsekakor se bodo vsi ti sedanji pogoji konec leta poznali na avtomobilski industriji, saj so med drugim tudi tovarne zaustavile proizvodnjo. Kar se tiče samih naročil, bo tudi velik izpad. Poleg tega bo pomembno, kako hitro se bo znova vzpostavilo gospodarstvo. Zagotovo bo letošnje leto neprimerljivo s prejšnjim letom, kar se tiče številk,« še dodaja Gričnik.

Tudi v Avtu Rajh odgovarjajo, da je težko kaj napovedovati, vendar pa menijo, da se prodaja avtomobilov zagotovo ne bo povečala, če že, se bo še naprej zmanjševala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice