Z današnjim dnem se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, v okviru katere bodo možje v modrem vse do 27. maja nad kolesarji in drugimi v prometu vršili poostren nadzor.

Kolesarji so med najranljivejšimi skupinami v prometu, z večanjem njihovega števila je vse večja tudi njihova ogroženost. Največ nesreč se zgodi znotraj naselij, najpogosteje jim botruje neupoštevanje pravil o prednosti. 

Akcija pod vodstvom Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju s policijo, ministrstvoma za infrastrukturo in za izobraževanje, znanost in šport ter nevladnimi organizacijami zato med drugim opozarja kolesarje na odgovorno vedenje v cestnem prometu ter si prizadeva povečati uporabo čelade.

Tri četrtine kolesarjev krši pravila

Med opazovanjem kolesarjev, izvedenim v lanskem letu, se je po poročanju STA izkazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, približno četrtina pa jih zagreši resnejše prekrške.

Najpogosteje gre za neustrezno prečkanje cestišča, vožnje v nasprotni smeri in prevoženo rdečo luč na semaforju. Razmeroma pogosto z vožnjo po pločniku ogrožajo tudi pešce in med vožnjo kolesa uporabljajo mobilni telefon.

Tudi do 70 odstotkov varnejši

Največ lahko za svojo varnost seveda naredijo kolesarji sami. Pri agenciji za varnost prometa pri tem izpostavljajo pomen vožnje po kolesarski stezi oziroma po desnem robu cestišča v smeri vožnje, pozivajo pa tudi k upoštevanju prometnih predpisov in jasnemu nakazovanju smeri vožnje z rokami.

Bistvena je tudi uporaba čelade, ki težo posledic in poškodb glave zmanjša za kar 40 do 70 odstotkov. Uporaba čelade je sicer obvezna za otroke in mladostnike do 18. leta, imeti pa jo morajo tudi otroci na poganjalčku.

Petsto brezplačnih čelad

V okviru aktivnosti bo agencija letos sicer razdelila 500 čelad, da bi tako povečali uporabo med starejšimi in mladostniki. Nakupili bodo še deset spretnostnih poligonov ter štirim projektom nevladnih organizacij, ki so namenjeni izključno kolesarjem, namenili finančno podporo, stekle pa bodo tudi številne terenske akcije opozarjanja in osveščanja kolesarjev. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

boris (nepreverjen)

KOLESARJI ena najslabših-pa še zraven vsega najranljivejših!- kategorij voznikov v prometu-tudi med najslabšimi poznavalci prometnih predpisov!

Janja (nepreverjen)

Čudovito poje z občutkom.

Starejše novice