Vir: Zveza ŠIS-SPK.
Javni poziv za zagotovitev sredstev za televizijske pravice paralimpijskih iger.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza  ŠIS-SPK) sta pozvala državo, naj finančno podpre RTV Slovenija pri nakupu televizijskih pravic za prihajajoče paralimpijske igre v Parizu.

Želja po sistemski rešitvi

Podpredsednik Zveze ŠIS-SPK, Gregor Gračner, je na novinarski konferenci poudaril, da si že vrsto let prizadevajo za sistemsko ureditev, ki bi zagotovila enakovredno medijsko zastopanost parašportnikov. 

»Želja je, da so naši parašportniki videni in prisotni v medijih. Žal RTV Slovenija do danes televizijskih pravic ni odkupila,« je dejal Gračner. 

Izpostavil je potrebo po sistemski rešitvi, ki bi preprečila ponavljajoče se težave z odkupom pravic za prenose.

Združili moči

Primož Jeralič, samostojni strokovni sodelavec iz NSIOS, je poudaril, da so paralimpijske igre enakovredne olimpijskim. 

»Ne pozabimo, koliko morajo parašportniki vložiti truda in energije,« je dejal. 

Izrazil je razočaranje nad trenutnim stanjem in pozval ministrstvo za kulturo, da sistemsko uredi financiranje nakupa televizijskih pravic za paralimpijske igre. Jeralič je tudi delil svojo izkušnjo kot nekdanji paralimpijec, ko mu je veliko pomenilo, da so domači lahko spremljali njegove nastope.

Brez jasnega odgovora

Jeralič je razkril, da so ministrstvu za kulturo in vladi večkrat poslali pozive za financiranje prenosa paraolimpijskih iger, vendar so naleteli na neodzivnost. 

»Z ministrstva so sporočili le, da bodo za zadevo poskrbeli,« je dejal Gračner in dodal, da se ministrstvo za kulturo kljub zakonski obvezi ni odzvalo na vprašanje državnega svetnika Daneta Kastelica.

Mateja Vodeb iz RTV Slovenija je potrdila, da je ministrstvo napovedalo reševanje problematike in zagotavljanje sredstev za prenose paralimpijskih iger ter tehnično podporo. Vodeb je opozorila na »klavrno finančno stanje« na RTV Slovenija.

Jasen apel

Predstavnika invalidskih in parašportnih organizacij sta pozvala k »sistemskemu reševanju medijske zapostavljenosti parašportnikov.« Jeralič je opozoril, da je zagovornik načela enakosti prepoznal diskriminacijo parašportnikov glede prenosov na RTV Slovenija.

Komentarji (2)

Branko 59 (ni preverjeno)

Ukini to TV in njihove preštevilne zaposlene

RINTAČ (ni preverjeno)

Tega nam pa res ni treba.

Starejše novice