Na novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 so spregovorili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil epidemiološko stanje v zadnjem dnevu. Včeraj smo opravili 5126 testov, od tega smo potrdili 834 okužb, gre za 16-odstotni delež, kar je najvišji delež do zdaj.

Iz bolnišnične oskrbe je bilo včeraj odpuščenih devet pacientov. Zdravniško oskrbo je potrebovalo 242 posameznikov, od tega je bilo 45 bolnikov na intenzivni negi. Štiri osebe so včeraj umrle. 

V državi z današnjim dnem beležimo 257,21 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh. Gre za veliko slabšo 14-dnevno incidenco, kot jo imajo sosednje države.

Kako kaže Podravju in Pomurju?

Ali bosta zaradi slabšanja stanja tudi Podravska in Pomurska regija razglašeni za rdeči regiji, Kacin pravi, da je ta odločitev v pristojnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

»V kratkem bodo te številke tudi javno objavljeno, ali bo prišlo do kakih sprememb, bo odločil Nacionalni inštitut za javno zdravje,« pravi Kacin.

Preobremenjenost zdravstvenih delavcev

Stanje v slovenskih bolnišnicah je predstavil specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko. Trenutno v ljubljanski infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na intenzivni enoti zdravijo 20 bolnikov, v celotni bolnišnici še dodatnih 40 bolnikov.

»Te razmere so že zelo grozne,« pravi Vovko in dodaja, da tako zdravniki, kot medicinske poročajo o preobremenjenosti. Sprašuje se, kaj se bo dogajalo ob še slabših številkah.

Povprečna starost obolelih na ljubljanski infekcijski kliniki je 65 let, razpon obolelih pa je od 42 do 85 let. »Te bolnike dejansko relativno uspešno zdravimo. To se bo nehalo, ko bodo številke še višje. Več kot 20 bolnikov samo naša ekipa ne zmore zdraviti. Pomoč bo prišla od zunaj, vendar ta pomoč ne bo seznanjena z bolniki, našim delom. Razmere so zelo hude,« še enkrat poudarja Vovko.

Komaj rešili sicer zdravega 58-letnika

V družbi še vedno obstaja dvom, ali bolezen res obstaja. Tako Vovko pove svoje pričevanje zadnje nedelje, ko so na njihov oddelek pripeljali 58-letnega gospoda, ki je bil celo življenje zdrav, brez kakršne koli bolezni.

Zadnje dni je bolnik imel visoko vročino, je tudi zelo težko dihal, zaradi česar ga je žena prigovarjala, da se naj odpravi k zdravniku.

»Ko je bil sprejet, je bil praktično umirajoč. Ustavilo se mu je srce, takoj smo ga oživljali, tudi rešili, s kolegi smo ustavili izven pljučni obtok, da je sedaj gospod dokaj v dobrem stanju,« razlaga Vovko in izrecno poudarja, da takšni postopki reševanja čez dva ali tri tedne ne bodo več mogoči ob takšnih naraščajočih številkah. 

»Zadnji čas je, da stopimo skupaj, da gledamo, kakšne so številke in se vprašamo, ali je res tako težko imeti masko na obrazu in imeti nos zakrit, ko govorimo. Vam povem po resnici, kako je, ko imam na sebi plinsko masko in delam s temi bolniki. Ko me ves čas glava boli, ves čas slabo, ko me praska po nosu in me praska po očesu, ker imam umetnega in se ne morem popraskati, in da nekdo pri tem nekdo reče, da ne more nositi navadne maske ...,« zaključuje Vovko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice