V ponedeljek so lahko ponovno začele obratovati terase in vrtovi gostinskih lokalov, a gostinci si želijo popolne sprostitve. Do te bi lahko prišlo že konec naslednjega tedna.

Ta teden so ponovno začeli obratovati nekateri gostinski lokali, saj je vlada sprostila delovanje gostinskih teras in vrtov. Kljub temu pa si gostinci le s težavo pokrivajo stroške, nekateri so ostali še zmeraj zaprti, vse dokler ne bo prišlo do popolne sprostitve gostinske dejavnosti.

Glede tega je nekaj optimizma vlivala tabela, ki je pred dnevi zaokrožila na družbenih omrežjih. Po časovnici na tabeli je bilo odprtje notranjosti gostiln predvideno že v naslednjem tednu, konkretno za 12. maj.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je včeraj dejal, da gre zgolj za okvirne datume, ki še niso potrjeni in bodo morali biti usklajeni. 

Vprašanje glede odprtja notranjosti gostiln smo zastavili tudi vladnemu govorcu Jelku Kacinu, ki pa je dejal, da datuma ne more potrditi in se v tem trenutku soočajo z nekaterimi sprostitvami na področju turizma, o nadaljnjih sprostitvah pa bodo seznanjali predstavniki pristojnega ministrstva v naslednjem tednu. 

Bodo že danes teden gostilne delovale v celoti?

Gostinci si kljub temu želijo, da se čim prej omili ukrep strežbe tudi v notranjosti gostinskih lokalov, saj bo to bistveno vplivalo na njihovo poslovanje, tako glede kapacitete, kakor tudi na izpostavljenost vremenskim vplivom. Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije Blaž Cvar je dejal, da je 14. maj tisti datum, ki je predlagan s strani direktorata za turizem, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo.

Veliko je odvisno tudi od mnenja zdravstvene stroke: »Če bo Nacionalni inštitut za javno zdravje dal zeleno luč in bodo na delovni skupini vlade to tudi potrdili, potem pričakujemo, da bomo lahko notranjost gostinskih lokalov odprli po 14. maju, verjetno z nekajdnevnim zamikom. Torej po 15. maju zagotovo,« pričakujejo pri obrtni zbornici.

Na področju gostinstva je sicer nazadnje prišlo do odprave ukrepa, ki je prepovedoval sedenje za isto mizo osebam, ki niso iz istega gospodinjstva. To od danes več ne velja, medtem ko je varnostna razdalja 1,5 metra še v veljavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice