Programski svet RTV Slovenija bo danes predvidoma razpravljal o možnosti za dvig rtv-prispevka. Tudi na tak način bi lahko javni zavod izboljšal svoj finančni položaj, saj so imeli v lanskem letu nekaj manj kot pet milijonov evrov minusa.

Vodstvo javnega zavoda pod taktirko prejšnjega generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Igorja Kadunca je ministrstvu za kulturo pred dvema letoma predlagalo dvig rtv-prispevka za 7,84 odstotka oziroma za en evro na znesek 13,75 evra. Kot argumente so navedli inflacijo in dvig plač zaposlenih v javnem sektorju, poroča STA.

Na ministrstvu so takrat dejali, da se prispevek res že vrsto let ni usklajeval zaradi pomanjkljivosti zakona, ki ne predvideva tega avtomatizma. A je treba imeti dolgoročnejšo perspektivo, saj ad hoc rešitve kot denimo dvig prispevka ne bodo celostno rešile problema glede dolgoročne vzdržnosti zavodovega poslovanja. Prispevek tako še vedno znaša 12,75 evra na mesec.

Andrej Grah Whatmough, ki je nasledil Kadunca in se mu je štiriletni mandat uradno začel 25. aprila, se zavzema za finančno stabilizacijo zavoda, tudi za dvig prispevka, saj bo do sredine prihodnjega leta zmanjkalo finančnih rezerv in sredstev za ohranitev zavoda v zdajšnji obliki.

Po finančnem načrtu zavoda za letos, ki ga je nadzorni svet javnega zavoda potrdil konec marca, bodo skupni prihodki znašali okrog 131 milijonov evrov, skupni odhodki pa okrog 136 milijonov evrov. Razliko naj bi pokrili iz presežkov preteklih let.

V lanskem letu, ko so poslovali brez potrjenega finančnega načrta in so se začasno financirali po dvanajstinah, so ustvarili nekaj več kot 1,8 milijona evrov primanjkljaja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice