Vladni govorec Jelko Kacin je razkril, da je bilo iz bolnišnic včeraj odpuščenih le 29 oseb. Čez konec tedna je bilo skupaj odpuščenih le 68 pacientov. Več odpustov se praviloma zgodi ob ponedeljkih.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da »je bilo včeraj opravljenih 1742 testiranj. Potrjenih je bilo 470 primerov, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 26,98 odstotka. Dan prej, v soboto je bilo opravljenih 3432 testiranj in potrjenih 1024 primerov. Delež pozitivnih testov je v soboto znašal 29,8 odstotka.«.

Kacin je še izpostavil, da »podatki okužb po občinah kažejo, da so glede na okužbe včeraj izstopale občine Lendava z 29 okužbami, Laško s 14, Kamnik z 12 in Šentjur z 11. Beltinci, Sevnica, Ptuj, Murska Sobota in Pesnica so imeli po devet okužb.«

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič je pojasnil, »da kar 25 odstotkov kapacitet namenjajo pacientom, okuženim s covidom-19. Prvi val je bil presenečenje zaradi izbruha v Metliki, tudi v domu starejših občanov. Na drugi val so bili bolje pripravljeni. Že 11. septembra so odprli negovalno za pomoč v domovih za ostarele.«

»Splošna bolnišnica Novo mesto je v drugem valu sprejela veliko pacientov iz ostalih regij, trenutno pa imajo 73 odstotkov pacientov iz svoje regije. V zadnjih 14 dneh se pojavljajo vdori virusa v bolnišnice. Posledično so bili prisiljeni zmanjšati obseg nenujnih dejavnosti. Uvajajo redna hitra testiranja,« je še povedal strokovni direktor.

»Ta hip imamo hospitaliziranih 100 bolnikov, od tega 18 na intenzivni enoti, 13 od teh pa je na ventilatorju,« je še razkril direktor.

Najmlajši bolnik je bil star 44 let

Strokovni direktor je povedal, da je »povprečna starostna doba bolnikov 68 let. Najmlajši bolnik je imel 44 let, najstarejši pa nekaj čez 100. Gre torej za starejše bolnike, ki imajo pridružene tudi ostale bolezni.«

»Pri čakalnih dobah je pomembno omeniti pradoks, saj so odvisne od tega, koliko storitev naredimo in koliko je napotitev. Teh napotitev je v tem odbobju veliko manj, velik bumerang pričakujemo ob koncu epidemije, ko bodo ljudje svojega zdravnika ponovno obiskali in napotitev bo več,« je še pojasnil Piletič.

Iz grafov je razvidno število bolnikov na posamezni dan na navadnem oddelku, na intenzivni negi in skupno število bolnikov v univerzitetnih kliničnih centrih in splošnih bolnišnicah.

Vir: Twitter profil Jelko Kacin – govorec vlade za covid-19
Vir: Twitter profil Jelko Kacin – govorec vlade za covid-19
Vir: Twitter profil Jelko Kacin – govorec vlade za covid-19

Piletič: »Na drugi val nismo bili nepripravljeni«

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto je še povedal, da so »bili prva regija, ki je v prvem valu doživela hujši vdor virusa, in sicer v Beli Krajini, okuženi so bili zdravstveni delavci Zdravstvenega doma Metlika in kasneje tudi doma sterejših občanov. Ena najpomembnejših stvari, ki nas je takrat rešila, je prav gotovo solidarnost

»Iz prvega vala smo prišli z ogromno izkušnjami, ki smo jih uporabili v pripravi na drugi val. Nabavili smo dovolj zaščitne opreme, vsak trenutek imamo za približno tri mesece rezerv. Na drugi val smo se pripravili tudi organizacijsko, zato nismo bili nepripravljeni,« je še razkril direktor.

»Smo druga največja regionalna bolnišnica v Sloveniji. Imamo 1200 zaposlenih in kapaciteto 400 bolnišničnih postelj. Trenutno za oskrbo bolnikov s koronavirusom namenjamo 25 odstotkov posteljnih kapacitet,« je še razkril Piletič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice