Na nebu se bo danes odvijal pravi spektakel. Decembrski meteorski roj Geminidi bo nocoj doživel svoj vrhunec, nebo bo preletelo tudi do 120 zvezdnih utrinkov na uro. Posebnost je, da bodo utrinki sijali v rumenih in modrih odtenkih.

Če se bodo danes ponoči le za nekaj minut umaknili sivi oblaki, ki so nad naše kraje prinesli sneženje, bomo lahko uživali v spektakularni predstavi. Meteorski roj Geminidi bo namreč doživel svoj vrhunec, posebnost decembrskega roja pa je, da bodo utrinki sijali v rumenih in modrih odtenkih.

Meteorski roj Geminidi se vsako leto pojavi med 4. in 17. decembrom, saj Zemlja v tem obdobju preleti tirnico asteroida Phaethon 3200. Roj je dobil ime po ozvezdju Dvojčkov, saj deluje, kot da utrinki izvirajo iz tega dela neba, čeprav to ne drži, piše STA.

Nocoj vrhunec

Ponekod so doživeli vrhunec roja že v noči s četrtka na petek, v Sloveniji pa bo vrhunec nocoj, piše na spletni strani Time and Date, kjer je dostopna tudi animacija večernega neba z meteornim rojem.

Na spletni strani še svetujejo, da je za opazovanje utrinkov najbolje obiskati odprto območje s čim manj svetlobnega onesnaževanja. Pustite očem od 15 do 20 minut, da se privadijo na temo in poskrbite, da imate prost pogled proti ozvezdju.

Kometi in asteroidi med svojim letom v vesolju za seboj puščajo različne pline in trde delce. Ti so lahko veliki vse od nekaj mikronov pa do večjih skal, ki so sicer zelo redke. Delci, ki ostanejo za kometom, se imenujejo meteoroidi, pas delcev pa meteoroidno vlakno, razlaga STA. Ko Zemljina orbita prečka tako vlakno, meteoridi pogosteje letijo skozi Zemljino atmosfero. Tak meteorid imenujemo meteor, če pa pade na Zemljino površje, govorimo o meteoritu.

Najbolj znan je sicer meteorski roj Perzeidi, ki imajo vrhunec avgusta. V novembrskih nočeh pa lahko opazujemo še Leonide iz ozvezdja Leva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice