Oktober je mesec varčevanja, 31. oktober pa svetovni dan varčevanja. Na Zvezi potrošnikov Slovenije ob tem poudarjajo pomen varčevanja za uresničevanje različnih ciljev, še posebej ga poskušajo predstaviti otrokom.

Po besedah Zveze potrošnikov Slovenije je v času izjemno nizkih obrestnih mer varno in donosno naložbo skoraj nemogoče najti. Evropske banke razmišljajo celo o uvedbi bančnih ležarin in negativnih obresti za depozite gospodinjstev – to bi pomenilo, da bi vaši prihranki na banki plahneli, namesto da bi se povečevali.

Uvajanje negativne obrestne mere bi potrošnike spodbudilo k temu, do bodo imeli denar doma ali pa v morda kakšni drugi, bolj tvegani naložbi, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, zato je zaščita varčevalcev ob uvedbi negativnih obrestnih mer pomembnejša kot kadar koli. 

Preprosto vendarle ne bo šlo, tudi zaradi možnosti, da varčevalci prihranke dvignejo in jih hranijo v gotovini, kar pomeni tveganje za stabilnost bančnega sistema. Tudi zato je ohranjanje gotovine še kako pomembno, čeprav se s strani Mednarodnega denarnega sklada pojavljajo alternativne »rešitve«, ki bi omogočale negativne obrestne mere vzporedno z uporabo gotovine. 

»Čas za varčevanje res ni najboljši, a to ne pomeni, da varčevanje ni smiselno – varčujte za svojo finančno varnost in dosego ciljev,« svetuje Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Osnove varčevanja

- Naredite pregled svojih prihodkov in izdatkov. Poiščite morebitne prihranke in izračunajte, kolikšen znesek lahko privarčujete vsak mesec.

- Postavite si varčevalne cilje (zlata rezerva, počitnice, nakup avtomobila ali stanovanjske opreme, nakup ali prenova stanovanja, pokojnina ...) in jih časovno razporedite – izračunajte, kdaj lahko posamezen cilj dosežete s svojim tempom varčevanja.

- Varčujte redno, čeprav so zneski majhni. Sredstva za varčevanje namenite takoj, ko dobite plačo ali pokojnino, ne na koncu po načelu »kar ostane«.

- Znesek, namenjen varčevanju, ločite od preostalega denarja (odprite varčevalni račun).

- Varčevanje in upravljanje denarja naj bo družinski projekt – pomembno je, da vključite tudi otroke in jih naučite samostojnega ravnanja z denarjem.

- Ne sklepajte varčevanj, ki jih ne razumete. Preden se odločite za posamezen varčevalni produkt, doma preglejte dokumentacijo in šele pozneje podpišite pogodbo.

- Izdelan varčevalni načrt vsaj enkrat na leto preglejte in po potrebi prilagodite.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v mesecu varčevanja pripravili pregled varčevanj, ki jih ponujajo banke in hranilnice, ter nekaj nasvetov za ravnanje z denarjem. 

Varčevalni račun – vedno dostopen denar za hude čase

Varčevalni račun je osnovni varčevalni produkt, ki bi ga moral imeti vsak. Je brezplačen ločen račun - le še nekaj bank ponuja tudi varčevalne knjižice, kjer vam je denar vedno ali vsaj hitro dostopen.

Obročno varčevanje – za disciplinirano doseganje varčevalnih ciljev

Za dosego posameznih finančnih ciljev je najbolj primerno obročno varčevanje, ki ga lahko uporabite tudi za oblikovanje zlate rezerve. Z banko se dogovorite za mesečna vplačila za določeno obdobje – od nekaj mesecev pa do nekaj let. Pri izbiri višine obroka poleg zneska, ki ga potrebujete, in časa, ki bo za to potreben, upoštevajte tudi svoje finančne zmožnosti – nujen je predhoden pregled lastnih financ.

Rentno varčevanje – za dodatne prihodke v prihodnosti

Rentno varčevanje je podobno obročnemu, pri katerem določeno obdobje vsak mesec vplačujete dogovorjeni znesek. Mesečni pologi se gibljejo od 20 evrov dalje, varčevalne dobe pa so daljše, tudi do 30 let. Rentno varčevanje ponuja le peščica bank – Abanka, Delavska hranilnica in Lon.

Depoziti – za že privarčevan denar, ki ga nekaj časa ne potrebujete

Depozite oziroma vezavo denarja za določen čas ponujajo vse banke. V večini primerov jih lahko sklenejo tudi nekomitenti, kar pomeni, da je smiselno denar vezati v banki, ki ponuja trenutno najvišje obresti. 

Skladi – za napredne varčevalce, ki so pripravljeni prevzeti določeno tveganje in varčujejo dolgoročno

Pri izbiri katerega koli varčevanja je pomembno, da ga razumemo, kar pomeni, da bo treba vložiti nekaj časa in truda v lastno znanje o financah. To še toliko bolj velja za kompleksne in tvegane produkte, kot so naložbe v sklade in vrednostne papirje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice