Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla tržni pregled arašidovih namazov, ugotovili pa so, da jih je le malo takih, ki vsebujejo le arašide. Ob nakupu vedno preberite deklaracije.

Najboljša izbira je arašidov namaz, ki ima med sestavinami le arašide. Arašidi imajo že sami veliko maščobe, celo toliko, da lahko namaz preprosto naredite kar sami doma v multipraktiku. Arašide najprej popecite in nato le meljite dokler ne nastane gladek namaz. 

»Višja cena ne pomeni nujno več arašidov,« opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali 16 namazov, za kilogram so odšteli od 5,69 do 18,22 evra, ugotovili pa so, da jih je le pet vsebovalo samo arašide. Ponavadi se dodaja še sol ali sladkor in rastlinsko olje, ki je največkrat palmino.

Ste vedeli?

Izraz »arašidovo maslo« v Sloveniji ni dovoljen zaradi v zakonodaji zapisane definicije o mleku, ki se nanaša tudi na mlečne izdelke. Tako se mora uporabljati izraz »arašidov namaz«.

Pri arašidovih namazih pa nikar ne pretiravajte. Zaradi visoke vsebnosti maščob ga lahko pojeste le približno trideset gramov na dan. Pravilo velja tudi za oreščke, ki se jih priporoča le pest na dan. 

Namaz vedno hranite v temnem prostoru, na primer v kuhinjski omarici. Tako boste namreč preprečili oksidacijo nenasičenih maščobnih kislin. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice