Vlada z minimalnimi trošarinami bencina blaži gospodarsko krizo, cena bencina in dizla se ne spreminja in še naprej ostaja en evro za liter.

Gibanje cen surove nafte na mednarodnih trgih je dinamično in odvisno od ekonomskih in drugih dejavnikov. Na gibanje cen vpliva tudi vlada z določanjem višine trošarin.

Na ministrstvu za finance spremljajo razmere na trgu naftnih derivatov in pripravljajo različne ukrepe na področju trošarinske politike. Pri tem upoštevajo cilje ekonomske politike, gospodarske razmere in tudi konkurenčnost cen v primerjavi s sosednjimi državami. 
 

Na drobnoprodajno ceno posameznega naftnega derivata vpliva tudi višina trošarine. Na neosvinčen 95-oktanski motorni bencin trenutno znaša 0,38051 evra za liter, na dizelsko gorivo pa 0,34523 evra za liter. Cene glavnih dveh energentov tako še naprej ostajajo en evro za liter.

Nazadnje je bencin manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko ste ste za liter bencina odšteli 0,996 evra, dizelsko gorivo pa je en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice