*Fotografija je simbolična
Ob vstopu v Slovenijo se karanteni izognete s potrdilom, da izpolnjujete enega od z odlokom določenih pogojev. Policisti opozarjajo, da je ponarejanje takšnih listin kaznivo dejanje.

Na mejnih prehodih so slovenski policisti v zadnjem času odkrili primere, v katerih so se potniki ob vstopu v Slovenijo karanteni poskušali izogniti s ponarejenim potrdilom.

Policisti izpostavljajo, da so na mejnih kontrolah pozorni na verodostojnost dokumentov, ki jih predložijo potniki, pri čemer sodelujejo z zdravstvenim inšpektoratom.

Ponarejanje listin je kaznivo dejanje

Če policisti ugotovijo, da je potrdilo, s katerim so se potniki želeli izogniti karanteni, ponarejeno, osebo, ki jo je želela uporabiti, kazensko ovadijo, ponarejeno potrdilo pa zasežejo.

Velja izpostaviti, da je za kaznivo dejanje ponarejanja listin zagrožena kazen do treh let zapora, je slovenska policija izpostavila na svoji spletni strani.

Kakšno potrdilo je treba ob vstopu v Slovenijo predložiti?

Da se izognete napotitvi v karanteno, morate ob vstopu v Slovenijo predložiti enega od naslednjih dokazil: 

  • Dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali hitrega antigenskega testa,
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da ste preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev,
  • dokazilo o cepljenju proti covid-19, s katerim dokazujete, da je od prejema cepiva preteklo število dni, določeno za posamezno cepivo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice