Ob današnjem svetovnem dnevu nedonošenčkov se spominjamo vseh malih bork in borcev, ki so na svet prišli prezgodaj. Letošnji dan poteka pod geslom Skupaj za prezgodaj rojene dojenčke - Skrb za prihodnost.

Skoraj desetina otrok po celem svetu je rojenih prezgodaj, so zapisali na spletni strani Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1400 otrok, kar je več kot sedem odstotkov vseh novorojenčkov.

Vir: Facebook, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Izzivi in bremena prezgodnjega rojstva

Svetovni dan nedonošenčkov je namenjen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. Zaznamujemo ga od leta 2008, pobudo pa so najprej dale evropske organizacije staršev, združene Evropsko fundacijo za skrb novorojenčkov, katere član je tudi Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Na ta dan tako posamezniki kot organizacije iz več kot sto držav združijo moči in z različnimi aktivnostmi ter dogodki opozarjajo, da si prezgodaj rojeni otroci in njihove družine zaslužijo pomoč in podporo. 

Znak dneva nedonošenčkov so drobne vijolične nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi belimi nogavicami. Vijolična barva simbolizira izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice