Na državnem prvenstvu v Hočah v hitrem branju se bo danes pomerilo kar 64 osnovnošolcev in srednješolcev .

V Hočah, na tekmovanju iz hitrega branja in razumevanja HiBra, se bo danes pomerilo kar 64 tekmovalcev iz 16 osnovnih in 3 srednji šol. Četrto državo tekmovanje prireja EIC Univerzum Minerva Maribor in se bo pričelo ob 10. uri na Osnovni šoli Dušana Flisa v Hočah.

Od 198 tekmovalcev, ki so se 14. decembra pomerili na regijskih tekmovanjih, se jih je na državno uspelo uvrstiti štiriinšestdeset. Tako je najhitrejši tekmovalec prebral kar 5265 besed na minuto. »Že na tem tekmovanju so tekmovalci dosegli boljše rezultate kot lani,« je pojasnila direktorica Univerzuma Minerva Vanja Jus.

Uvrščeni na državno prvenstvo se bodo pomerili v branju in razumevanju treh tematsko različnih člankov, ki so primerni a vsako posamezno starostno skupino. Ob koncu bo bralec moral pokazati, da razume vsaj 60 odstotkov prebranega, poroča STA. 

»Letošnje tekmovanje bo za bralce in gledalce prava poslastica, saj smo bili že na predtekmovanjih priča neverjetnim bralnim hitrostim. Absolutni zmagovalec pa je bral s hitrostjo kar 5265 prebranih besed na minuto,« je zagotovila Jusova.

Med drugim je kar 12 juniorjem in šestim otrokom uspelo brati s hitrostjo nad tisoč besed na minuto, kar je približno štirikrat hitreje, kot je branje povprečnega odraslega bralca.

Tekmovanje je komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter slovensko državno prvenstvo v pomnjenju memoriada. Namen tekmovanja v hitrem branju je izboljšati bralno pismenost in širiti slovensko bralno kulturo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice