Slovenske matere praznujejo materinski dan, ki je posvečen izkazovanju pozornosti, hvaležnosti in priznanje materam za njihovo poslanstvo. Slovenija je tudi edina država, ki ta praznik obeležuje 25. marca.

Ste se kdaj vprašali od kod praznovanje tega dne?

Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo že od davnega leta 1910. V Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni, vendar je bil sprva za praznovanje določen 15. maj.

V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik, ki se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. V Katoliški cerkvi ob prazniku poudarjajo pomen materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Mater več, rojstev manj

Število žensk z izkušnjo materinstva se v Sloveniji povečuje, vendar rodijo vse manj otrok. V letu 2016 je v Sloveniji rodilo 20.052 žensk. Velika večina je bila porodov z enim otrokom, 387 pa je bilo porodov dvojčkov in dva poroda trojčkov. Število rojenih se v zadnjih šestih letih ponovno zmanjšuje. Več kot 90 odstotkov žensk, starih od 20 do 24 let še ni rodilo, v starosti od 25 do 29 let ni rodilo dve tretjini, v starosti od 30 do 34 let pa ni rodila le še tretjina žensk.

Po statističnih podatkih pri nas živi nekaj več kot 670.000 mater.

Starejše, a bolj izobražene matere

Prav tako se zvišuje starost matere ob rojstvu prvega otroka, zmanjšuje pa se delež mater, ki so ob rojstvu otroka stare od 15 do 19 let. Kot navajajo na STA, je bilo ob osamosvojitvi sedem odstotkov vseh otrok rojenih materam med 15 in 19 let starosti, v letu 2016 pa le še 0,9 odstotka.

Dvig povprečne starosti žensk ob rojstvu prvega otroka je v veliki meri povezano z njihovim izobraževanjem, ki traja dlje. S tem se zvišuje tudi izobrazba mater.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice