Na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno, bo Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji z današnjim dnem začasno ugasnila cestno razsvetljavo.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji bo z ugasnitvijo cestne razsvetljave na nekaterih odsekih letno prihranila vsaj 2000 MWh električne energije, kar je enakovredno povprečni letni porabi približno 600 gospodinjstev in predstavlja desetino celotne porabe električne energije te družbe.

Na ta način tudi Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji sledi uredbi Evropske unije in prispeva k prizadevanjem za čim bolj zanesljivo oskrbo z električno energijo v Sloveniji.

»V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji smo zaradi energetske krize sprejeli usmerjene ukrepe, s katerimi aktivno delujemo v smeri njene blažitve.

Do nadaljnjega tako ne bomo več razsvetljevali odsekov avtocest in hitrih cest, kjer je to dopustno. Sem sodijo priključki na avtoceste in hitre ceste ter odprta trasa avtoceste,« so pri družbi sporočili javnosti.

Na ostalih odsekih, kjer pa je razsvetljava predpisana, denimo v predorih, na avtocestnih razcepi, na kanaliziranih križiščih in počivališčih, pa jo bodo tako po moči kot času trajanja prilagodili minimalnim predpisanim zahtevam.

Osvetljevanje zunanjih površin na avtocestnih vzdrževalnih bazah Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji bodo vklopili le po potrebi.

S sprejetimi ukrepi sledijo tudi uredbi sveta o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki jo je Evropska unija sprejela z namenom ublažitve učinkov visokih cen energije in narekuje zmanjšanje bruto porabe električne energije za deset odstotkov.

Za navedene ukrepe blaženja energetske krize so pridobili tudi predhodno pozitivno mnenje ministrstva za infrastrukturo, zagotavljajo pa, da ne bodo v ničemer vplivali na zagotavljanje osvetlitve cestne infrastrukture, ki jo določajo področni predpisi.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji bo tako tudi z izvajanjem predstavljenih ukrepov še naprej zadostil vsem zakonskim predpisom glede osvetljevanja cestne infrastrukture.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice