Delodajalec je dolžan zagotoviti udobno delovno mesto.

Neizprosni vročinski val zadnjih nekaj dni otežuje popoldanske sprehode, zato si lahko le mislimo, kako je tistim, ki v teh visokih temperaturah morajo delati v skoraj nečloveških pogojih na prostem ali v notranjih prostorih z neustrezno klimatizacijo.

Udobje na delovnem mestu, varnost ter maksimalno in minimalno temperaturo ureja zakon o varnosti in zdravju pri delu, točne vrednosti temperature pa pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

Notranji prostori

Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe.

Delodajalec mora zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve. 

Pri izpolnjevanju zahtev mora delodajalec upoštevati tudi določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

Najnižja temperatura

Najnižje dopustne temperature, v pravilniku niso določene, obstaja pa določilo, da se pri zagotavljanju ustrezne temperature zraka upoštevajo standardi za toplotno udobje. Po teh standardih, je najnižja sprejemljiva temperatura za delo v pisarni 20 stopinj Celzija, priporočljiva pa 22 stopinj Celzija.

Izjema pri najnižji in najvišji temperaturi so vroča delovna mesta ali hladilnice, za tiste veljajo drugačni pogoji.

Delo na prostem

Zakon o delovnih razmerjih pravi, da mora delodajalec upoštevati duševne in telesne zmožnosti delavcev. Prav tako mora zmanjševati tveganja zaradi delovnih obremenitev, ki lahko vplivajo na varnost in zdravje delavcev pri delu.

Najbolj so v tem času pasji vročini izpostavljeni delavci gradbeništvu. Kolektivna pogodba o gradbeništvu iz leta 2004 kot najvišjo temperaturo, pri kateri se še sme delati, navaja 45 stopinj Celzija.

Zgolj zanimivost ... Temperaturni rekord na ozemlju Slovenije znaša 40,8 stopinj Celzija, izmerjen leta 2013 na Letališču Cerklje ob Krki.

V kolektivni pogodbi iz leta 2016 pa ni točno določeno, do katere temperature se lahko dela.

Kaj storiti, če delovni pogoji niso ustrezni?

Delavec ima pravico odkloniti delo, ko mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje zaradi neizvajanja ustreznih ukrepov s strani delodajalca. Delavec lahko zahteva, da se nevarnost opravi.

Čeprav po pravilniku ni sprejemljivo niti občasno preseganje 28 stopinj na delovnem mestu, je praksa na inšpektoratu velikokrat takšna, da se taka nevarnost ne interpetira kot grožnja za delavca, razen za srčne bolnike.

Če delodajalec ne želi zagotoviti ustreznih pogojev, lahko delavec poda prijavo na pristojni inšpektorat za delo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice