Kakšen delež letne plače znašajo nagrade? Mednarodna raziskava o primerjavi plač Paylab, v okviru katere v Sloveniji deluje Plača.si, je analizirala plače in razširjenost denarnih nagrad za posamezna delovna mesta.

Denarne nagrade so privlačen vir zaslužka in lahko bistveno izboljšajo fiksne letne prihodke posameznika.

Delodajalci nagrade izplačujejo, da bi zaposlene motivirali skozi vso leto. Nekateri izplačujejo tudi nagrade ob koncu leta, da bi se zaposlenim zahvalili za njihovo delo. A denarne nagrade ponujajo le nekateri delodajalci. V veliki meri je to odvisno od njihovega finančnega stanja. V praksi so pogostejše nedenarne nagrade.

Največ koristi od denarnih nagrad imajo vodstveni delavci

Med vsemi ravnmi imajo največ koristi od denarnih nagrad višji vodstveni delavci. Pri njih lahko nagrade, ki jih prejmejo med letom in ob njegovem koncu, znašajo kar do 33 odstotkov skupnega prihodka. 

V Romuniji nagrade na primer predstavljajo kar do 41 odstotkov skupnega prihodka vodstvenih delavcev na najvišjih položajih. Najvišji vodstveni delavci najpogosteje prejmejo nagrade ob koncu leta, ki so lahko tudi dvakrat tako visoke kot njihova redna mesečna plača. V vseh državah srednje in vzhodne Evrope nagrade ob koncu leta znašajo v povprečju do ene desetine letnih prihodov.

Graf: Delež nagrad v letnih skupnih prihodkih višjih vodstvenih delavcev v 2018

Je bolje nositi odgovornost nižjega ali srednjega vodstvenega položaja?

Nižji in srednji vodstveni delavci prejmejo v povprečju finančne nagrade v višini do 23 odstotkov letnega prihodka. Na drugih ravneh denarne nagrade predstavljajo manjši delež letnih prihodkov.

Graf: Delež nagrad v letnih skupnih prihodkih nižjih in srednjih vodstvenih delavcev v 2018

Katere nagrade so najpogostejše?

Med finančnimi nagradami so najpogostejše variabilne mesečne provizije. Najpogosteje to obliko nagrade prejemajo zaposleni na Češkem in Slovaškem ter v Sloveniji. V Srednji in Vzhodni Evropi predstavljajo te nagrade kar do ene petine zaslužka zaposlenega. Prejemajo jih zaposleni na vseh ravneh, od pomočnikov in fizičnih delavcev do storitvenih delavcev in najvišjih vodilnih.

Če seštejete mesečne provizije za celo leto, boste nad rezultatom verjetno presenečeni. Predstavljajo namreč največji delež vseh nagrad, ki jih zaposleni prejme letno, in lahko znašajo tudi do 15 odstotkov letnega dohodka. Variabilne mesečne nagrade med letom lahko nanesejo celo več kot enkratna nagrada v obliki božičnice ali nagrade ob koncu leta.

Božičnica, včasih se imenuje tudi 13. plača, je najpogostejša oblika denarne nagrade. Za delodajalce predstavlja precejšen strošek, saj je pogosto določena že v pogodbi o zaposlitvi in se izplačuje z novembrsko ali decembrsko plačo. Najpogostejša je v Sloveniji in na Hrvaškem.

Denarne nagrade se običajno izračunajo glede na osnovno plačo zaposlenega. Zato strokovnjaki iz Paylaba svetujejo, da se pri pogajanjih o plači osredotočite na doseganje kar čim višje osnovne plače. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice