Dijakom, ki se izobražujejo za poklice s kadrovskim primanjkljajem, na voljo tisoč štipendij.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je objavil nov razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2019/2020 v skupni vrednosti 3.600.000 evrov.

Podelil bo tisoč štipendij v višini po 100 evrov mesečno, dijaki pa bodo vlogo lahko oddali od 15. junija do 20. septembra. V primeru, da bo prispelo več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrstili glede na višino povprečne ocene v zaključnem razredu osnovne šole in višje povprečne ocene izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Nabor poklicev ostaja nespremenjen

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Zanje se torej lahko potegujejo dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, navedenih v prilogi razpisa, ki izpolnjujejo splošne in druge pogoje.

V naboru 21 poklicev so sicer: kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar.

Za madžarsko narodno skupnost so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik, za izobraževalni program poklicno tehniškega izobraževanja v italijanski narodni skupnosti pa je medtem določen program ekonomski tehnik.

Ob morebitnem ponavljanju letnika oziroma neizpolnjevanja pogojev za napredovanje v višji letnik štipendijsko razmerje lahko miruje, a ne več kot eno leto. Prejemanje omenjene štipendije pa ne vpliva na višino otroškega dogodka, niti na višino plačila dohodnine.

Evropska sredstva za štipendije

Sredstva so zagotovljena iz Evropskega socialnega sklada in sredstev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v višini 3,6 milijona evrov, so še navedli na skladu.

Več informacij pa najdete tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice