Učence in dijake po vsej Sloveniji čakajo preizkusi znanja.

Srednješolci s pisanjem eseja iz maternega jezika danes začenjajo spomladanski rok splošne mature, na katero sta se prijavila 6.702 dijaka. Obenem se s preverjanjem znanja maternega jezika v osnovnih šol začenja tudi nacionalno preverjanje znanja, h kateremu bo pristopilo 20.199 učencev 6. razreda in 17.492 učencev 9. razreda.

Rezultati NPZ znani v začetku prihodnjega meseca

Nacionalno preverjanje znanja bo na 475 osnovnih šolah potekalo do ponedeljka. Danes je potekal preizkus znanja slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa italijanščine in madžarščine.

V četrtek učence čaka še pisni preizkus znanja matematike, medtem ko bodo učenci 6. razreda v ponedeljek pristopili k preizkusu znanja tujega jezika, učenci 9. razreda pa k preizkus znanja tretjega predmeta; domovinske in državljanske kulture in etike, fizike, likovne umetnosti in prvega tujega jezika.

Rezultate bodo devetošolci prejeli 3. junija, šestošolci pa 6. junija, piše STA. Kot razlaga direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, ti učencem in staršem nudijo podatek o znanju učencev glede na standarde v učnih načrtih, omogočajo pa tudi primerljivost znanja med učenci šole in primerjavo z državnim povprečjem.

Rezultati mature znani 11. julija

Dijaki v sklopu letošnje mature iz maternega jezika letos obravnavajo tematski sklop "Stiske družine in posameznika na zgodovinskih prelomnicah". V maturitetnem eseju pri slovenščini se bodo tako razpisali o besedilih Maje Haderlap Angel pozabe in Andreia Makina Francoski testament.

Drugi del pisnega izpita iz materinščine jih čaka 29. maja, medtem ko se bodo pisni izpiti iz tujih jezikov zvrstili 1., 6., 11., 12. in 13. junija. 8. junija je na sporedu pisni izpit iz matematike, med 30. majem in 14. junijem pa izpiti iz izbirnih predmetov. Med 13. in 22. junijem bodo nato potekali še ustni maturitetni izpiti. 

Z rezultati spomladanskega roka splošne mature bodo seznanjeni 11. julija, ko bo maturantom omogočen tudi spletni dostop do ocen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice