Omrežnina za distribucijski sistem se bo z novim letom znižala za pet odstotkov, za prenosni sistem pa bo nekoliko višja. V kolikor se ne bodo spreminjale ostale postavke, bo elektrika odslej cenejša.

Agencija za energijo je določila novo omrežnino za obdobje 2019-2021. Omrežnina za distribucijski sistem se bo z novim letom znižala za pet odstotkov, medtem ko bo omrežnina za prenosni sistem nekoliko višja.

V kolikor se ostale postavke ne bodo spremenile, bo letni strošek oskrbe z elektriko za povprečno gospodinjstvo tako nižji za osem evrov.

V treh letih skoraj 30 evrov manj

Tarifne postavke omrežnine za prenosni sistem se bodo v regulativnem obdobju 2019-2021 letno zviševale za 0,65 odstotka, tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem pa se bodo letno zniževale za 5,13 odstotka, so sporočili z agencije.

V primeru nespremenjenih cen električne energije, prispevkov in trošarin bi povprečno gospodinjstvo v letu 2019 imeli za 8,06 evra nižji strošek oskrbe z električno energijo, v letu 2020 za 9,74 evra in v letu 2021 za 8,20 evra.

Zniževanje tarifnih postavk omrežnine pri sistemskem operaterju distribucijskega električnega omrežja Sodo je predvsem posledica načrtovanega trenda rasti porabe električne energije. Zviševanje tarifnih postavk omrežnine pri sistemskem operaterju prenosnega električnega omrežja Eles pa je kljub načrtovanemu trendu rasti porabe električne energije predvsem rezultat 5,7-odstotnega zvišanja upravičenih stroškov glede na obdobje 2016-2018, in sicer predvsem zaradi zvišanja načrtovanih stroškov električne energije za izgube v omrežju ter stroškov novih nalog sistemskega operaterja, so še pojasnili pri agenciji za energijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice