FOTO: Twitter (geoslovenija)
Ne, med oblaki se ne prikazuje Jezus ampak glorija, optični pojav, ki pa na prvi pogled res spominja na svetniški sij.

Če ste med potovanjem z letalom kdaj pogledali skozi okno in med oblaki videli niz svetlih pisanih obročev, ste bili zagotovo priča tako imenovanemu pojavu glorija (ang. glory). Morda ste mislili, da gre za čudno oblikovano krožno mavrico, kar pa povsem ne drži, saj imajo mavrice navadno veliko večji premer in jih oblikujejo popolnoma drugačni fizikalni procesi.

Glorija je optični pojav, ki ob pogledu spominja na svetniški sij. Povzroča ga sončna svetloba, redkeje tudi mesečina, ki vzajemno deluje z drobnimi kapljicami vode, ki sestavljajo meglico ali oblake. Pojav je sestavljen iz enega ali več koncentričnih, zaporedno zatemnjenih obročev, od katerih je vsak na zunanji strani rdeč in modrikast proti sredini. Da pa bi videli pojav, mora biti sonce neposredno za nami, saj glorija nastane zaradi valovnih motenj svetlobe, ki se notranje lomi znotraj majhnih kapljic.

Pojav nekateri imenujejo protikrona ali pilotov lok, na Kitajskem tudi Budova svetloba. Prvič ga je opisala skupina evropskih raziskovalcev že leta 1730 ob planinarjenju ob perujskih Andih, miniti pa je moralo skoraj dvesto let, da so fiziki delno razložili in predstavili matematično formulo, za katero se skriva pojav glorije. Čeprav danes vemo, da pojav povzročajo vodne kapljice, ki preusmerjajo sončne žarke le v določene smeri, pri čemer pride do razklona barv, pa celotna fizika za pojavom še vedno ni znana.

Četudi glorijo običajno opazimo iz zelo visokih stavb ali letal, pa o pojavu poročajo tudi alpinisti in planinci.

»Ob pogledu na megleno morje sem ostrmel, tik pred menoj in tja do okoli 1800 metrov oddaljene Skute se je na megli kazala senca mojega telesa, obkrožena z živobarvno mavrico. Glorija, sem veselo vzkliknil! Novo čudo! In ko sem razpel roke, se je glorija pokazala tudi ob rokah. Bil sem obdan s tako živobarvno mavrico, kakršne doslej na nebu še nisem videl. Mavrica se je prilagodila vsakemu mojemu gibu«, je v knjigi dr. Marka Žerovnika med drugim zapisal planinec Joža Vršnik - Robanov. 

Skrivnostnost in nepojasnjenost glorije le še povečujeta navdušenost, ko jo zagledamo. Kaj pa vi, ste jo že kdaj opazili?

View this post on Instagram

#glorija #malamojstrovka #weareinheaven

A post shared by Ana Vehovar (@anakatarina4) on

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

to je ZAHN - Znamenje
da bo smrdljive komunajzerje
pobral korona virus
in da je sedaj zadnji čas da se spokorijo
Kajti hudiči v peklu so že zakurili kotle s smolo
v katerih jih bodo cvrli

Boštjan (nepreverjen)

Res "krščanski" komentar.

In reply to by ehmeti mehmeti (nepreverjen)

Starejše novice