Foto: Jaka Arbutina
Ker so čebele pomembne opraševalke večine rastlin in člen naravnega ravnovesja ter obstoja življenja na Zemlji, danes praznujemo že 5. svetovni dan čebel.

Namen dneva čebel je ozaveščanje o pomenu čebel ter drugih opraševalcev za človeštvo, prehransko varnost, globalno odpravo lakote, varstvo okolja in biotsko raznovrstnost. 

Dan čebel praznujemo od leta 2017

Leta 2014 je predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč dal pobudo, da bi Organizacija združenih narodov 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Decembra 2017 je bil predlog Slovenca sprejet.

Vse manjša populacija

Z dnevom čebel želijo opozoriti, da se populacija opraševalcev na planetu zmanjšuje.

Zaradi naraščajočega števila svetovnega prebivalstva se krči njihov življenjski prostor, vse bolj pa jih ogrožajo podnebne spremembe predvsem intenzivno kmetijstvo, široka uporaba pesticidov in onesnaževanje.

Študije Organizacije združenih narodov in Svetovne zveze za varstvo narave kažejo, da se populacija čebel in drugih opraševalcev pomembno zmanjšuje, kar pomeni, da so opraševalci vse bolj ogrožene živalske vrste. 

V Sloveniji se njihovega izjemnega poslanstva ljudje dobro zavedajo, zato je čebelarstvo močno zasidrano v slovensko tradicijo.

Vsak dvestoti prebivalec je čebelar

Smo edina država članica Evropske unije, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele, leta 2011 pa je med prvimi državami članicami Evropske unije prepovedala uporabo nekaterih čebelam škodljivih pesticidov na ozemlju države. 

Po številu čebelarjev na prebivalstvo se naša država uvršča v sam svetovni vrh; vsak dvestoti prebivalec je čebelar.

Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete. 

S cvetličnim medom zbirali denar za otroke z ADHD

Ob svetovnem dnevu čebel je podjetje Hofer Čebelarski zvezi Slovenije predalo donacijo v višini 5000 evrov, to vsoto so zbrali s pomočjo kupcev.

Čebelarska zveza bo s prejeto donacijo podprla projekt Zavoda Mavrični bojevniki Čebelji sen – doživljajsko Stičišče na Gradišču. Ta je zasnovan kot učni prostor za otroke z ADHD, kjer se bodo lahko naučili skrbeti za čebele.

Hofer je za ta namen med 20. aprilom in 15. majem ob nakupu izbranega gozdnega ali cvetličnega medu iz Slovenije čebelarski zvezi namenil en evro. 

Dan čebel praznovali tudi na Ptuju

Na svetovni dan čebel pa tudi na Ptuju nismo pozabili. Na ptujski občini so se ponovno odločili, da bodo tudi letos košnjo trav nekoliko zamaknili in tako čebelam omogočili daljšo pašo. 

Društvo čebelarjev Ptuj je skupaj z organizatorji na Panorami pripravilo delavnico urejanja zelenih površin, ki bi bile prijazne opraševalcem. 

Na Ptuju pa so s koristnim združili še prijetno. Nasadili so medovite rastline, ki bodo prava poslastica za naše opraševalce. 

Prvo sadiko je zasadila županja Nuška Gajšek, nato pa so zasadili še dve gredi z izbranimi medonosnimi rastlinami. 

Gredica na Panorami (foto: Jaka Arbutina).
Gredica na Panorami (foto: Jaka Arbutina).
Gredica na Panorami (foto: Jaka Arbutina).
Gredica na Panorami (foto: Jaka Arbutina).
Gredica na Panorami (foto: Jaka Arbutina).

Mariborski oblikovalki z novo kolekcijo nakita posvečenega čebelam

Mariborski oblikovalki Nataša Grandovec in Tina Krajnc pa sta moči združili ob svetovnem dnevu čebel. Skozi nakit želita osveščati javnost o dragocenosti čebel za obstoj flore, favne in ljudi. 

Na broškah, obeskih in uhanih so upodobljene drobne čebelice, nekatere pa krasijo tudi lesene metuljčke. 

Avtorici nakita, sicer tudi nagrajeni inovatorki, Nataša Grandovec in Tina Kranjc, ki je tudi čebelarka, se dopolnjujeta v igri z naravnimi materiali in motivi iz narave.  

Ob zaključku projekta Poklon naravi in čebelah pa bo organizirana spletna licitacija štirih kosov nakita, izkupiček pa bo namenjen postavitvi učnega čebelnjaka. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice