Foto: Facebook profil Neurje.si
Ob trku tople in hladne zračne mase, ki je k nam prišla s severa, so zaradi počasnega premikanja nevihtnih celic včeraj popoldne in zvečer nastajale nevihte in toča.

Ob trku tople in hladne zračne mase, ki je k nam prišla s severa, so zaradi počasnega premikanja nevihtnih celic včeraj popoldne in zvečer nastajale nevihte in toča.

Nad Slovenijo z novim valom hladne fronte ponovno nastajajo močnejša in dolgotrajna neurja, ki s seboj prinašajo tudi sunke vetra. Neurje je delalo preglavice po skoraj celi Sloveniji.

Na območju občine Ptuj se je razbesnelo neurje z močnim nalivom. Gasilci PGD Ptuj so posredovali na eni lokaciji in iz dvorišča stanovanjskega objekta prečrpali 5 kubičnih metrov meteorne vode ter očistili vhod v objekt.

V okolici Ptuja so bila najbolj na udaru območja Cirkulan, kjer je močan veter v naselju Medribnik podrl drevo na cesto. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Cirkulane so drevo razžagali in odstranili s ceste. Prav tako je neurje pustošilo v okolici Podlehnika, kjer je v naselju Zakl zalilo občinsko cesto. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Podlehnik so zavarovali cestišče, počistili kanale in prepuste ter počakali da je voda odtekla. Na območju občine Majšperk se je razbesnelo neurje z močnim nalivom. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Majšperk in Majšperk Breg so posredovali na petih lokacijah in iz stanovanjskih objektov izčrpali skupno 12 kubičnih metrov meteorne vode. 

Predvsem na Krasu je pustošila tudi toča, ki je ponekod popolnoma uničila pridelek v vinogradih in na vrtovih, vremensko dogajanje pa se je kasneje umirilo.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Komen Miloš Lozej je za STA povedal: »Toča je skoraj popolnoma uničila letošnji pridelek v vinogradih in na vrtovih na območju vasi Škrbina in Rubije. Na cesto med Komnom in Branikom je padlo veliko vejevja in nekaj dreves, kar so gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva že očistili. V samem Komnu pa je potrgalo električne žice javne razsvetljave, tako da je del kraja danes v temi.«

Meteorna voda je zalila tudi več objektov v Mozirju, kjer je neurje spremljala toča, ki je bila debela dva centimetra, a škode, na srečo, ni naredila, so sporočili na STA.

V Mislinji škode za približno milijon evrov

Na območju občine Mislinja so včeraj odstranjevali posledice neurja, ki je v torek na tem območju pustošilo že drugič v tednu in pol.

Ko so, sicer za silo, odstranili posledice naliva, ki je na območju Mislinja zajelo prejšnjo soboto, so se domačini, gasilci in delavci komunalnih in cestnih služb v torek popoldne znova spopadali z meteornimi vodami in hudourniki, ki so zalivali kleti in garaže ter se razlivali na ceste in kmetijske površine. Povrhu pa je klestila tudi toča.

Župan občine Bojan Borovnik pričakuje, da bo uprava za zaščito in reševanje izdala sklep o ocenjevanju škode. Sam jo zdaj v grobem ocenjuje na okoli en milijon evrov, poročajo na Siol.net.

Četrtek in petek prinašata toplejše in sončno vreme

Petek bo sončen in vroč, saj se bo skoraj povsod po Sloveniji ogrelo nad 30 stopinj Celzija. Podobno bo tudi večji del sobote, pozno popoldne in zvečer pa se bodo ob približevanju nove hladne fronte spet pojavile nevihte, ki jih lahko pričakujemo tudi v nedeljo. S prihodom nove hladne fronte pa se bo ohladilo po vsej državi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice