V prihodnjih tednih bo potrebno na Furs prijaviti prihodke od najemnin, prejetih obresti in ustvarjene kapitalske dobičke.

S pričetkom novega davčnega leta se je pričelo tudi oddajanje napovedi za odmero davkov. Napovedi za odmero dohodnine ni treba vlagati že več let, potrebno pa je prijaviti prihodke od najemnin, prejetih obresti v lanskem letu ter ustvarjene kapitalske dobičke.

Napoved za odmero akontacije od dohodnine iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2017 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, do 28. februarja oddati na davčni urad, poroča STA. 

Prebivalci Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov, ne rabijo vložiti napovedi, saj je moral akotancijo dohodnine za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Finančna uprava Republike Slovenije za letos napoveduje poostren nadzor nad vsemi, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem. Pred poostrenim nadzorom ponujajo tistim, ki še niso napovedali tovrsnih dohodkov, možnost samoprijave, s katero se bodo izognili postopku o prekršku in globi, vložijo pa jo lahko do konca tega meseca.

Vložitev za tiste, ki so lani prodali vrednostne papirje

Tisti, ki so v lanskem letu prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, morajo do 28. februarja vložiti napoved za odmero kapitalskih dobičkov, istega dne se izteče rok za vložitev napovedi za dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov. Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije in tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25 odstotkov, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk. Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo, še poroča STA. 

Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in Evropski unije je lani presegel znesek 1000 evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci. Davčna stopnja tudi tukaj znaša 25 odstotkov.

Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Do 5. februarja pa je čas za oddajo vlogo tisti, ki želijo uveljavljati posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Davčne olajšave za otroke so v Sloveniji urejene tako, da znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga je treba plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice