Na spletu se tudi v imenu ljubezni dogajajo prevare, ki žrtve čustveno prizadenejo in finančno oškodujejo. Vse se običajno začne na Facebooku, tudi druga družbena omrežja niso izjema. Kako?

Dobro organizirana skupina kriminalcev na Facebooku ustvari profil šarmantnega privlačnega moškega, ki ga običajno predstavijo kot zdravnika na misiji, delavca na naftni ploščadi ali vojaka na trenutno aktualnem bojišču, s tragično življenjsko zgodbo. 

Skoraj pregovorno je ločen, ovdovel, osamljen ali ima majhnega otroka. Za svoje žrtve iščejo osamljene gospe srednjih let, ki jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo na družbenih omrežjih. Ko žrtev prošnjo za prijateljstvo potrdi, novi »prijatelj« začne s komunikacijo.

V Novi KBM zasledili več nakazil v tujino, večinoma v Turčijo

Pod pretvezo želje po iskrenem prijateljstvu in vzpostavitvi čim bolj intimnega odnosa z »izbranko«, ji razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo, z njo delijo tudi fotografije. Vse zato, da jih bo žrtev razumela, se nanje navezala, zaljubila. Po nekaj mesecih, ko je vez postane že relativno močna, pa se šarmantni gospod na svojo damo obrne s prošnjo za nakazilo denarja.

Strokovne službe Nove KBM so v decembru in januarju zasledile nakazila v tujino, večinoma v Turčijo, ki ustrezajo tako imenovani tipologiji ljubezenskih prevar. V Novi KBM so vse zaposlene, ki imajo stik s strankami, s posebnim obvestilom že seznanili glede morebitnih prevar in naj bodo pozorni na nenavadno vedenje oziroma poslovanje strank. Vzpostavljeni so bili dodatni ukrepi pri vseh transakcijah, ki bi lahko bile povezane s to tipologijo, so še razkrili.

V Novi KBM so danes razkrili, da je 14 njihovih komitentk v Turčijo v dveh mesecih nakazalo 200.000 evrov, med tem je bil tudi posamezen znesek v višini nad 60.000 evrov. Večinoma je šlo za ženske srednjih let, osamljene, ločene ali samske, z že odraslimi otroci. Nekatere so najemale celo kredite.

Zakaj Turčija? Turčija naj bi imela ohlapnejšo zakonodajo oziroma povezanost s sistemom bank v Evropski uniji. Večinoma gre za nakazila v Istanbul, med drugim pa tudi na Ciper, v Španijo, ZDA in Estonijo.

»Ko smo prišli do IP naslovov, so ti skoraj v večini primerov kazali v Nigerijo, Gano in Slonokoščeno obalo. Bančni računi, kamor se to nakazuje, so torej bančni računi denarnih mul, oseb, ki jih novačijo pod krinko dela od doma, in ko dobijo ta denar na račun, ga takoj dvignejo in po neki drugi denarni poti pošljejo naprej. Ali preko kriptovalut ali preko Western Uniona in sled denarja se zelo hitro izgubi,« pojasnjuje Tadej Hren iz SI-CERT, izvajalec nacionalnega programa Varni na internetu.

O ugotovljenih prevarah, domnevnem pranju denarja, ukrepih in nasvetih so spregovorili Laura Jekler, vodja oddelka za preprečevanje prevar v Novi KBM, Tanja Remškar, direktorica službe za preprečevanje pranja denarja v Novi KBM, in Tadej Hren, SI-CERT.

Izgovori so lahko različni - čustvena vez vedno močnejša

Goljufi enkrat potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na k njej na obisk. Lahko pa je zgodba obrnjena tudi drugače. Imajo veliko denarja, ki bi ga zaradi varnostnih razlogov ali groženj s bombardiranjem vojaškega oporišča želeli prenesti na varno, a najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve (gospe), da uredijo vso birokracijo ali kaj podobnega.

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se to seveda ne konča. Šarmatni gospod potrebuje vedno več in več denarja, hkrati pa z žrtvijo ves čas vzpostavlja še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim ženske zelo težko uprejo. Tako nakazujejo denar, dokler lahko, dokler ne porabijo vseh prihrankov, ki jih imajo. Ko denarja zmanjka, pa se tudi šarmantni prijazni moški vdre v zemljo. »Ostane ranjeno srce gospe, ki je zaupala, verjela, pomagala, za povrh vsega pa ostala še brez prihrankov in dejstvo, denar je izgubljen za vedno. Čustvena stiska postane velika, včasih tudi neznosna,« opozarjajo Varni na internetu.

Tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu

Pa ne samo ženske, tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu. Včasih se zgodi, da prek različnih portalov za spoznavanje, spoznajo simpatično dekle, ki se največkrat predstavi, da prihaja iz Rusije. Po več mesečnem dopisovanju in izpovedovanju neskončne ljubezni, želi to rusko dekle končno spoznati svojega princa na belem konju. A ker je sama brez denarja, zaprosi svojo ljubezen da plača različne stroške: enkrat vizo, drugič letalsko karto, tretjič zdravstveno zavarovanje,…, stroškov ni ne konca, ne kraja, vse dokler princ ne preneha s plačevanjem, večna ljubezen pa v trenutku ugasne.

Druga možnost, ki se za razliko od mladih Rusinj, veliko bolj pogosto dogaja, pa je izsiljevanje z intimnimi posnetki: »Izsiljevalci ustvarijo lažni profil mlade lepe privlačne seksapilne mladenke, ki prek družbenih omrežij, najpogosteje sta v rabi Facebook ali Badoo, stopi v stik z žrtvijo in z njo začne zapeljiv pogovor. S koketiranjem in zapeljevanjem hitro vzpostavi oseben odnos in skuša žrtev prepričati k deljenju intimnih fotografij oziroma posnetkov. Ko žrtev enkrat to stori, se takoj za tem začne izsiljevanje. Žrtvi pokažejo posnetek in zagrozijo, da bodo posnetek objavili, če žrtev ne plača odškodnine. In če žrtev enkrat plača, se bo izsiljevanje nadaljevalo in stopnjevalo, pritiski bodo vedno močnejši, zneski pa vedno višji.«

Kaj lahko naredimo, če se ujamemo v ljubezenske spletne prevare? Na žalost ne prav veliko. Bistveno je, da o tem govorimo in na ta način ozavestimo kar največ ljudi, da bodo znali te prevare prepoznati.

Nova KBM je v ta namen pripravila tudi spletno podstran, kjer uporabniki najdejo navodila, kako prepoznati posamezne prevare.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice