Slika je simbolična.
Gospodarska zbornica Slovenije opozarja na neustrezno zaščito avtorskih del v državnem sistemu Cobiss Ela.

Gospodarska zbornica Slovenije opozarja na resne pomanjkljivosti v zaščiti avtorskih del na novi platformi za izposojo e-knjig, Cobiss Ela, ki jo je pripravila mariborska organizacija IZUM.

V uredništvu smo pridobili informacije, da so se na spletnih forumih že pojavili načini, kako brez težav zaobiti zaščito pri branju knjig.

V samo nekaj urah po izidu platforme so uporabniki našli načine za brezplačen dostop do knjig in njihovo uporabo izven nadzora, ki bi ga morali imeti založniki in avtorji.

Nov sistem izposoje e-knjig

V ponedeljek je zaživela javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji Cobiss Ela.

Brezplačno izposojo e-knjig omogoča članom vseh slovenskih splošnih knjižnic, trenutno pa je na platformi na voljo dva tisoč naslovov knjig.

Ela je projekt državnega zavoda IZUM, ki naj bi po desetih letih nadomestil Biblos.

Biblos je prenehal z delovanjem, ker s knjižnicami niso uspeli doseči dogovora o sodelovanju. Beletrina, ki je upravljala sistem Biblos, pa je v teh dneh zagnala lastni sistem za izposojo, ki se imenuje Beletrina Digital.

Opozorila Gospodarske zbornice Slovenije in založnikov

Gospodarska zbornica Slovenije je opozorila, da Cobiss Ela ne zagotavlja ustrezne varnosti in zaščite avtorskih del, zato so se nekateri založniki že odločili, da začasno zaustavijo dostop do svojih knjig preko te platforme.

V sporočilu za člane zbornice so izrazili zaskrbljenost nad pomanjkljivostmi v zaščiti avtorskih pravic.

Možne posledice

Neustrezna zaščita avtorskih del pomeni, da si bralci lahko knjige odklenejo in jih brez nadzora delijo, kar je v nasprotju z interesi avtorjev in založnikov.

Zaščita knjig je ključna za zagotavljanje pravičnega nadomestila za ustvarjalce in preprečevanje nepooblaščene distribucije.

Na spletnem forumu Mn3njalnik so uporabniki že začeli razpravljati o različnih metodah zaobidenja zaščite .

Se je Mladinska knjiga preuranila?

Ob otvoritvi platforme Ela je predsednica uprave Mladinske knjige Karmen Pangos dejala: »Iskreno nas veseli, da nadaljujemo povezanost z mrežo javnih knjižnic, saj želimo, da so naše kakovostne digitalne vsebine v slovenskem jeziku dostopne čim širšemu krogu bralcev.«

Kljub optimističnim izjavam se zastavlja vprašanje, ali je bila odločitev za sodelovanje s platformo Ela preuranjena glede na trenutne varnostne pomanjkljivosti.

Vir: spletni forum Mn3njalnik

Starejše novice