Slika je simbolična.
Čebelnjaki v šestih katastrskih občinah bodo podvrženi inšpekciji.

Pri čebelarjih v šestih katastrskih občinah, ki spadajo v tako imenovani kužni krog Serdica ter koncesionarju iz Murske Sobote, so odkrili hudo gnilobo čebelje zalege. 

Odredili so klinični pregled in prepoved premikov čebelnjakov.

Čebelja bolezen pustoši predvsem na Goričkem

Čebelarjem v katastrskih občinah Serdica, Kuzma, Rogašovci, Sotina, Sveti Jurij in Gornji Slaveči ter koncesionarju izvajanja storitev zdravstvenega varstva čebel - enota Murska Sobota, se zaradi zatiranja kužne bolezni huda gniloba odreja nadzor.

Iz Turistične kmetije Čebelji gradič v Rogašovcih so za Sobotainfo povedali, da jih širjenje bolezni ne skrbi, saj ta ne vpliva na njihovo dejavnost in proizvodnjo medenih izdelkov.

»Imamo šest panjev, tako da naša dejavnost nemoteno deluje. Tudi, če bi bil en čebelnjak okužen in bi odredili odstranitev imamo dovolj rezerve,« pojasnjujejo s turistične kmetije.

Odrejen klinični pregled čebel

Za omenjene katastrske občine so odredili klinični pregled vseh čebelnjakov ter prepoved premikov čebelnjakov oziroma čebeljih družin v polmeru treh kilometrov oziroma preletne razdalje glede na konfiguracijo terena.

Pri tistih čebelnjakih, kjer se bodo čebelje družine izkazale za okužene, bodo odredili žvepljanje čebel. S tem postopkom bodo uničili določene družine ter s tem preprečili prenos nevarne bolezni na ostale čebelnjake.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice