Slika je simbolična.
Ker se stanje epidemije ne umirja, kot bi se moralo, ker je Slovenija začela v številu okužb stagnirati in zaradi novega seva v Sloveniji je bila s strani predsednika vlade Janeza Janše sklicana izredna vladna novinarska konferenca.

V Sloveniji je bila včeraj odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev virusa, katerega značilnost je, da se hitreje širi. 

V četrtek je vlada nekatere ukrepe ponekod sprostila in to vzbuja zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša. 

Zaradi nove informacije glede angleškega seva bo vlada v sredo še enkrat premislila glede ukrepov, je na današnji izredni novinarski konferenci dejal premier Janez Janša.

Uradno odkrita oseba z angleškim sevom virusa

Oseba, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče in, pri kateri so uradno potrdili obolenje z angleškim sevom koronavirusa, je bila odkrita včeraj.

Sicer državljan Kosova je v Slovenijo prišel iz Belgije. V Belgiji je bil sicer že testiran pozitivno, a je mejo prestopil z negativnim testom, ki ga je tudi imel pri sebi. Državljan dela za eno od slovenskih podjetij, ki ima sedež v Kranju. Trenutno se nahaja v izolaciji. 

Slovenska vlada je bila obveščena o angleškem sevu preko evropskega obveščevalnega sistema. Doslej je večina članic Evropske unije že odkrila angleški sev virusa, za katerega je značilno, da se širi hitreje. 

Hitrost širjenja okužb angleškega seva v Veliki Britaniji zelo spominja na širjenje, ki ga je imela Slovenija v zadnjih mesecih. Zato je možno pričakovati, da je večje število okužb vezano na nov sev koronavirusa. 

Napovedi se slabšajo ...

Janša je na seji evropskega sveta slišal alarmantne podatke glede drugih evropskih držav, saj se sev zelo hitro širi. 

Vlada je zato v petek sprejela urgentne ukrepe in zaprosila Slovaško za tisoč posebnih testov, ki so občutljivi na angleški sev koronavirusa. 

Trenutno se v laboratorijih že testirajo vzorci za nazaj po najnovejših informacijah pa je na podlagi teh vzorcev sum še za dva pojava angleškega seva virusa. To pomeni, da obstaja velika možnost, da imamo v Sloveniji potrjene tri primere angleškega seva virusa

V laboratoriju so do nedavnega preverili 80 vzorcev, ki segajo vse do 11. decembra 2020 in torej odkrili dva vzorca, kjer je možen angleški sev. 

Kot je dejal Janša, se bo v laboratorijih iz vsake regije preverilo 10-odstotkov vzorcev. Trenutno vlada nabavlja še več testov, ki prepoznajo angleški sev. 

Odpirajo se šole, vrtci

Previdnost je na mestu. Če se bodo okužbe začele pojavljati v šolah ali vrtcih, bodo prekinili pouk in varstvo za skupino, kjer je bila okužba odkrita, če bo okužb več, pa lahko sledi tudi zaprtje šole ali vrtca. 

Janša poudarja, da so zaščitne maske nujne. Pri tem naj tisti, ki bodo imeli stike, nosijo tri slojne kirurške maske ali FFP2 maske. 

Zamujanje pri proizvajanju cepiva

Dodatno zaskrbljenost povzročajo napovedi, da zna priti do zamude pri proizvodu nekaterih cepiv, je še dejal premier.

Nekatera cepiva, na katera računamo, so v fazi odobritve, ki pa ni tako gotova z naslednjim tednom, kot je bilo najavljeno. Pri tem gre za cepivo AstraZeneca.

Načrti cepljenja v Sloveniji pa sicer temeljijo na dveh cepivih, ki sta pa že odobreni. Gre za Pfizer in Moderno. 

Sledi v sredo zaostrovanje?

V sredo bo vlada zasedala na redni korona seji in Janša poudarja, da bo zagotovo prišlo do sprememb, če bodo trendi takšni, kot so sedaj. 

Do zaostrovanja lahko pride na katerikoli točki, vse je pa odvisno od trendov in novih številk, je še pristavil. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice