V zadnji raziskavi Valicona je sodelovalo več sto ljudi, ki so ocenjevali nadaljni razvoj dogodkov v zvezi s širjenjem virusa.

Kar 91 odstotkov anketirancev v zadnjih raziskavi Valicona do konca leta pričakuje nov val okužb z novim koronavirusom, 85 odstotkov pa vnovično zaprtje države. Večina odgovornost za širjenje virusa pripisuje neupoštevanju ukrepov.

Obveznemu cepljenju sta naklonjeni dve petini vprašanih.

Valicon je v tokratni meritvi poleg standardnih kazalcev doživljanja epidemije preverjal tudi, kako anketiranci ocenjujejo nadaljnji razvoj dogodkov v zvezi s širjenjem virusa.

Na vprašanje, ali nas letos čaka nov val okužb, je le slaba desetina odgovorila, da ne, vsi ostali pa so mnenja, da bo ta slej ko prej prišel. Za slabo petino je nov val že tukaj, 37 odstotkov ga pričakuje do konca poletja, dobra tretjina (34 odstotkov) jeseni, tri odstotke pa ga pričakuje pozimi.

Odgovornost za okužbe

Da je razlog za širjenje okužb neupoštevanje ukrepov, meni slaba polovica (47 odstotkov) anketiranih. Da so za širjenje virusa odgovorni ljudje na splošno, pa 42 odstotkov.

Enak odstotek kot razlog navaja nizko precepljenost. Sledijo ti, ki odgovornost tako ali drugače pripisujejo odgovornim v državi, dve petini jih namreč menita, da razlog tiči v slabem nadzoru nad osebami, ki v državo prihajajo iz tujine, dobra tretjina vprašanih (35 odstotkov) pa odgovornost pripisuje politiki kot celoti oz. vladi.

Četrtina vprašanih meni, da za širjenje okužb ni odgovoren nihče posebej, ampak da je to pač virus, kar je nekoliko več kot pred pol leta, ko se je za ta odgovor odločilo 17 odstotkov anketirancev.

Približno petina jih je kot razlog za širjenje tokrat navedla še medije (23 odstotkov), sistem sproščanja ukrepov (21 odstotkov) in strokovno svetovalno skupino vlade (20 odstotkov), opoziciji pa je odgovornost pripisalo 14 odstotkov vprašanih.

Ponovno zaprtje države?

Kar 85 odstotkov vprašanih pričakuje vnovično zaprtje države, od tega 39 odstotkov zagotovo, 46 odstotkov pa verjetno. Da zaprtja verjetno ne bo, meni 13 odstotkov vprašanih, le dva odstotka pa, da ga zagotovo ne bo.

Obveznemu cepljenju nasprotuje dobra polovica vprašanih (53 odstotkov), od tega večina (41 odstotkov) v celoti, 12 odstotkov pa deloma. Petina anketirancev obvezno cepljenje delno podpira, podoben delež (21 odstotkov) podpira v celoti, šest odstotkov je neopredeljenih.

Praktično vsi, ki se zagotovo ne bodo cepili, v celoti nasprotujejo obveznemu cepljenju. Temu v celoti nasprotuje tudi visok odstotek (77 odstotkov) teh, ki se verjetno ne bo bodo cepili.

Po drugi strani je podpora obveznemu cepljenju največja med tistimi, ki so že cepljeni ali se bodo zagotovo cepili. Največ neodločenih (12 odstotkov) je v skupini tistih, ki so odgovorili, da se bodo verjetno cepili, še navajajo na Valiconu.

Družba Valicon je raziskavo izvedla med 9. in 11. julijem, v njej je sodelovalo 512 ljudi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice