Foto: Slovenski reanimacijski svet, Facebook
Že od leta 2013 vsakega 16. oktobra obeležujemo svetovni dan oživljanja. V teh dneh bodo številne nevladne organizacije pripravile skoraj sto brezplačnih dogodkov po vsej Sloveniji. Tudi na Ptuju!

Z izobraževanjem želijo številne nevladne organizacije razbijati tabuje, predvsem pa odpraviti strah pred oživljanjem. Posebno pozornost bodo letos namenili otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, ki so že vrsto let vključeni v različna usposabljanja temeljnih postopkov oživljanja.

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije že četrto leto zapored obeležujeta svetovni dan oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali, takrat ko je pomoč najbolj potrebna. Kar 60 odstotkov srčnih zastojev se namreč zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja.
 

Vir: Slovenski reanimacijski svet, Facebook

V Rdečem križu Slovenije so poudarili, da so v Sloveniji srčno-žilna obolenja drugi najpogostejši razlog smrti, takoj za rakom: »Po ocenah se v enem letu zgodi 1.700 srčnih zastojev v celotni Sloveniji. Pri tem se premalo ljudi zaveda, da v primeru, da ne pričnemo z oživljanjem, oseba lahko umre v desetih minutah! Brez oživljanja že v treh do petih minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov. Stisi prsnega koša povečajo možnost preživetja za trikrat.«

Po podatkih AED Slovenija, ki deluje pod okriljem Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je po Sloveniji že več kot 2.000 javno dostopnih defibrilatorjev.

Znanje oživljanja bo mogoče osvežiti tudi na Ptuju

Jutri, 16. oktobra, bo med 18. in 19. uro znanje oživljanja mogoče usvojiti ali osvežiti tudi v Zdravstvenem domu Ptuj na Potrčevi cesti 19 a. Služba nujne medicinske pomoči bo tam pripravila tečaj temeljnih postopkov oživljanja. Dogodek je brezplačen, predhodne prijave niso potrebne.

Vir: Slovenski reanimacijski svet, Facebook

Ob letošnjem svetovnem dnevu oživljanja posebna akcija za večjo pripravljenost za nujno in hitro pomoč ob srčnem zastoju poteka tudi na spletnih družbenih omrežjih. Pod ključnikom oziroma hashtagom #SlovenijaOzivlja zbirajo fotografije in video posnetke, kje vse lahko pride do situacije, ko je potrebno oživljanje.

Foto: Slovenski reanimacijski svet, Facebook

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice