Dijaki, prijavljeni na jesenski rok mature, zavihali rokave.

S pisnim izpitom iz maternega jezika se na srednjih šolah in drugih izobraževalnih ustanovah danes začenja jesenski rok splošne in poklicne mature. Podanih je bilo 1.959 prijav k splošni maturi in 2.744 prijav k poklicni maturi.

Skoraj teden dni izpitov

Letošnji jesenski rok v skladu s koledarjem splošne mature poteka v šestih dneh. V ponedeljek kandidate čaka pisni izpit iz matematike, izpiti iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa se bodo zvrstili med torkom in prihodnjo soboto. Rezultate splošne mature bodo prejeli 17. septembra na šolah, že zjutraj si jih bodo lahko ogledali tudi s pomočjo šifre tudi na spletu. Prav tako se danes začnejo tudi ustni izpiti, ki bodo potekali vse do 4. septembra. Prvič bo k s splošni maturi pristopilo 506 prijavljenih kandidatov, pri čemer jo 188 kandidatov opravlja v celoti, 479 pa enega ali dva popravna izpita, piše STA.

Rezultati poklicne mature znani 9. septembra

Kandidati, ki bodo pristopili k poklicni maturi, bodo v ponedeljek opravljali izpit iz tretjega predmeta (matematike) ter v sredo izpite iz angleščine, nemščine in slovenščine kot drugega jezika oziroma italijanščine kot tujega in drugega jezika. V petek so na sporedu pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov oziroma tako imenovani drugi predmet poklicne mature.

V okviru četrtega predmeta poklicne mature pa bodo kandidati morali opraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop, glede na svoj izobraževalni program. Z uspehom na jesenskem roku poklicne mature bodo nato seznanjeni 9. septembra.

Na izpite iz posameznega predmeta splošne mature, ki predstavljajo pogoj za vpis v univerzitetni študijski program, se sicer pripravlja 346 kandidatov. Po podatkih Državnega izpitnega centra jih je največ pri sociologiji, psihologiji, angleščini, zgodovini in matematiki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice