Vir: posnetek zaslona
V nedeljo se je na televizijske ekrane vrnila kriminalna serija Primeri inšpektorja Vrenka. Serija je večinoma posneta v Mariboru, a nekatere moti predvsem to, da glavni liki ne govorijo po štajersko.

Najbolj gledana igrana nadaljevanka TV Slovenija je dobila drugo sezono. Začela se je s primerom umora gostujočega kongresnika, ki ga naplavi na obalo Drave.

V vlogo pronicljivega višjega kriminalističnega inšpektorja Martina Vrenka, ki rešuje nenavadne primere z zanimivimi zapleti, se je tudi v drugi sezoni, ki sta jo režirala Boris Jurjaševič in Slobodan Maksimović, prelevil znani slovenski igralec Dario Varga.

Ob znanih obrazih iz prve sezone, kot so Lotos Vincenc Šparovec, Katarina Čas, Janez Hočevar - Rifle, so se v vlogah osumljencev, prič in morilcev pridružili Gorazd Žilavec, Peter Ternovšek, Peter Boštjančič, Marinka Štern, Nina Ivanišin, Vladimir Vlaškalić, David Čeh, Vesna Vončina, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Viktor Meglič Hrvatin in Lovro Zafred. 

Že v prvi sezoni je marsikoga zmotilo, da glavni liki v seriji, ki je postavljena v štajersko prestolnico, ne govorijo v »štajerščini«. Tudi po začetku predvajanja druge sezone je bilo na družbenih omrežjih opaziti nejevoljne komentarje. 

Sam avtor romanov Avgust Demšar je v intervjuju za Delo povedal, da je štajersko narečje velikokrat stereotipno uporabljeno za označevanje komičnih in preprostih likov in zato v zapleteno zgodbo kriminalke najbolj ne sodi.

Ustvarjalci serije so se zato odločili za uporabo navadne pogovorne slovenščine brez izrazitih narečij, razen pri določenih likih. 

Najbolje gledana igrana serija na TV Slovenija

Scenarij za drugo sezono je nastal po motivih romanov slovenskega pisatelja Avgusta Demšarja Evropa, Hotel Abazzia in Obsedenosti v času krize. Vsak roman izpod peresa Demšarja je bil predloga za dve epizodi nadaljevanke.

Avgust Demšar je sicer psevdonim. Pravo ime avtorja je Tomaž Zupančič, ki med drugim poučuje likovno pedagogiko na mariborski Pedagoški fakulteti, a je do sedaj spisal že enajst kriminalnih romanov.

Sicer pa je bila prva sezona nadaljevanke, ki je bila na Televiziji Slovenija predvajana lani, po podatkih nacionalne medijske hiše najbolje gledana igrana serija na TV Slovenija po letu 2000.

Nova sezona priljubljene nadaljevanke pa bo televizijske gledalce popeljala še globlje v temne in zapletene mehanizme zločinov, ki po zaslugi inšpektorja Vrenka in njegovih sodelavcev ne ostajajo brez kazni.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

jukatan (nepreverjen)

ne glede na to kje se snema kaj, ima da govorijo knjižno slovenščino, a žal temu ni tako in niti ne bo, kar je velika sramota. samo svojo žabarščino znajo mleti, kot da je LJ cela SLO. pogreznite se v svojo LJ in žabarščino!

Starejše novice