Kaj storiti, če opazite znake ošpic na sebi ali otroku?

V Sloveniji so se že pojavili prvi primeri ošpic. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prejeli obvestilo o pojavu ošpic pri predšolskem otroku, ki se je vrnil iz Srbije. Sedaj pa naj bi odkrili ošpice tudi pri odrasli osebi. V Srbiji je zaradi ošpic umrl tudi dveletni otrok, na Hrvaškem pa sta po poročanju medijev umrla že dva otroka.

Ošpice zelo nalezljive, prenašajo se s kašljem

Ošpice so zelo nalezljiva virusna okužba, zboli kar devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Prenašajo se s kužnimi kapljicami, ki so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri, opozarjajo na NIJZ. Po njihovih podatkih okužbo v Slovenijo ljudje prinesejo iz tujine, zanjo pa v 91 odstotkih zbolijo tisti, ki proti ošpicam niso cepljeni.

Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po od treh do petih dneh še izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi, nato pa po celotnem telesu.

Kako prepoznati ošpice?

Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože). Inkubacijska doba lahko traja tudi do 21 dni. Po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 oseb  na 1 000 000  prebivalcev in umre okoli 134.200 zbolelih.

NIJZ opozarja

Če ste se vrnili s potovanja je pomembno, da se ošpice pravočasno prepoznajo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodite v čakalnico in ne širite bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja je potrebno upoštevati navodila zdravnika.

V kolikor ste bili v stiku z osebo, ki je zbolela z ošpicami, se takoj javite na območni enoti NIJZ zaradi nadaljnje obravnave. Cepljenje lahko z veliko verjetnostjo prepreči ošpice, če se izvede v do 72 urah po stiku osebe z bolnikom z ošpicami, seveda pa je smiselno cepljenje opraviti tudi kasneje, so sporočili še iz NIJZ

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

partizan (nepreverjen)

če opaziš znake Ošpic na sebi.... se moraš čim bolj družiti s komunisti,,,,Država ti bo hvaležna

Starejše novice