Po doslej izjemno mili zimi meteorologi končno napovedujejo bolj zimske temperature. Se znate pravilno premikati po zaledenelih ribnikih, jezerih in vodotokih?

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje svarijo pred nevarnostmi hoje po ledu in drsanja. Prvo pravilo je, da se na led nikoli ne odpravite sami.

»Preden se odpravite na led, se prepričajte o njegovi debelini in nosilnosti. Led je dovolj varen in nosilen, če se pod močnim udarcem z nogo, koničasto palico ali kladivom ne prebije. Zavedajte se, da na ledu stoodstotne varnosti ni,« so opozorili na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Koncentrični krogi niso dober znak

Na nosilnost ledu vplivajo številni dejavniki, ne le temperatura: vlaga, vmesne plasti snega, zračni mehurčki in podobno. 

Pokanje ledu v koncentričnih krogih pomeni, da je led preveč obremenjen in se bo začel pogrezati, zato se čim prej umaknite.

Osebo, ki se ji je udrl led, je treba reševati leže

Če se led udre, ostanite mirni in zbrani. »Razširite roke in pokličite na pomoč. Če vam je uspelo zlesti na led, ne vstanite takoj. Nekajkrat se zakotalite proč od udrtine, sicer se led lahko ponovne udre,« so posvarili na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Osebi, ki se ji je udrl led, pomagajte po svojih močeh. Približajte se ji leže in jo izvlecite s pomočjo vrvi, palice, kosa obleke, smuči ali drugega primernega predmeta.

Oseba, ki je bila dalj časa v hladni vodi, se lahko podhladi. Do prihoda reševalcem jo zato zavijte v suha oblačila ali odejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice