V Sloveniji je tobak vodilni med prepričljivimi dejavniki za smrt, večinoma začnejo kaditi otroci in najstniki.

Nikotin, ki ga vsebujejo tobak in tobačni izdelki, zasvoji podobno močno kot heroin ali kokain. V Sloveniji pričnejo kaditi večinoma otroci in nastniki. Približno dve tretjini tistih, ki so kadarkoli kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, 95 odstotkov pa pri 21. letih ali manj, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nikotin v tobačnih izdelkih lahko mlade hitro zasvoji, že po nekaj dneh ter nekaj pokajenih cigaretih in veliko prej, preden začnejo redno kaditi. Mlajški kot je posameznik ob pričetku kajenja, bolj je zasvojen in bo kadil več let in več cigaret na dan, težje bo tudi opustil kajenje.

Pri nas je tobak med vodilnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in za izgubljena zdrava leta življenja ter vzrok za številne prezgodnje smrti.

V Sloveniji vsak dan umre 10 prebivalcev zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje. Kar četrtina od teh umrejo pred 60. letom starosti. Kajenju pripisujemo vsako sedmo smrt med 30 in 44-letnimi prebivalci ter vsako tretjo med 45 in 59-letnimi prebivalci. Letno zaradi kajenja umre več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj, so še sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kajenje tobaka je vzrok za številne vrste raka, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorne bolezni, motenj imunskega sistema revmatoidnega artritisa, bolezni oči, ki vodijo v slepoto, nizke kostne gostote pri ženskah postmenopavzalno, zlomov kolka, parodontalne bolezni in splošno poslabšanega zdravstvenega stanja.

Prenehanje s kajenjem je koristno za zdravje v katerikoli starosti, največje koristi pa prinaša pred 40. letom starosti. V Sloveniji imajo kadilci na voljo različne vrste dodatne pomoči pri opuščanju kajenja.

Brezplačni svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777 deluje vsak dan, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Posameznik se lahko s svetovalcem dogovori za opuščanje prek telefona, so zapisali pri NIJZ.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice