Slika je simbolična.
Ali mocarelo vključujete v svojo prehrano in jo imate redno na jedilniku? Tukaj je nekaj zanimivih in koristnih informacij o mehkem siru, ki izvira iz Italije, a je priljubljen po vsem svetu.

Ponudba mehkega sira je pestra, poleg kravje in bivolje mocarele v obliki manjših ali večjih kroglic so tu še »lahke« različice, ki so narejene iz posnetega mleka in vsebujejo pol manj maščobe.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so testirali 17 izdelkov različnih trgovskih in blagovnih znamk mocarele iz polnomastnega kravjega mleka v slanici.

Preverili so hranilno vrednost, senzorične in mikrobiološke lastnosti, označbo ter trajnostni vidik.

Kako je videti kakovostna mocarela?

Kakovostna mocarela ima gladko in sijočo površino in je tipične okrogle oblike.

Je značilne porcelanasto bele barve, mehke, a ne gumijaste teksture, z vidnimi plastmi v prerezu. Imeti mora prijeten vonj po mleku in rahlo kisel mlečen okus.

Večina vzorcev na testu je imela dobre senzorične lastnosti. Šolane preizkuševalce je zmotil predvsem nečist vonj in kisel, grenek ali celo slan okus.

Nekatere naj bi imele tudi (pre)mehko in drobljivo test. 

Odgovor strokovnjakinje na preizkušene vzorce

Prehranska strokovnjakinja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije je povedala, da so preverili prisotnost nekaterih zdravju nevarnih mikroorganizmov, vendar jih v izdelkih na testu niso zaznali.

Zaznali so prisotnost kvasovk, ki so nenazadnje odgovorne za kvarjenje izdelka. Kvasovke sicer niso zdravju nevarne, lahko pa vplivajo na senzorične lastnosti izdelka.

Rastejo tudi pri temperaturi v hladilniku, če jih je zelo veliko, se tvori plin, kar se kaže v napihnjenosti embalaže in senzorično nesprejemljivih lastnostih oziroma pokvarjenem in neužitnem izdelku.

Mocarela v resnici ni »lahko« živilo

Izdelek ne vsebuje veliko soli, a vsi vzorci vsebujejo veliko nasičene maščobe

Je sicer pomemben vir beljakovin v naši prehrani, saj jih v sto gramih vsebuje približno 18 gramov. 

Dobro je vedeti:

  • Za kakovostno mocarelo vam ni potrebno seči globoko v žep. Za pakiranje najbolje ocenjene mocarele na testu boste odšteli 59 centov (125 gramov). 
  • Po odprtju jo je najbolje takoj porabiti. Ker je hitro pokvarljivo živilo, jo je treba hraniti v hladilniku.
  • Poleg kravje mocarele v slanici obstajajo še druge različice mocarele in njej podobnih izdelkov:
  • Mozzarella di Bufala (bivolja mocarela) je narejena izključno iz bivoljega mleka in je v primerjavi z mocarelo iz kravjega mleka bolj kremasta, njena aroma pa je polnejša.
  • Bivolje mleko je dražje od kravjega, zato je mocarela iz tega mleka praviloma dražja.
  • Pizza mozzarella: kot pica mocarela so običajno poimenovani večji kosi mocarele v cilindrični obliki, običajno pakirani brez slanice.
  • Burrata je sir, katerega oblika spominja na majhno zavezano vrečico. Zunanji sloj je iz enakega sirnega testa kot mocarela, notranjost pa je najpogosteje polnjena s smetano in/ali rikoto.
  • Za izdelavo sira Scamorza se uporablja enako sirno testo kot pri mocareli. Oblikujejo ga v hruškasto obliko in ga ne položijo v slanico, ampak zorijo nekaj dni. V primerjavi z običajno mocarelo ima zato bolj čvrsto in suho konsistenco, po okusu je bolj kremast in pikanten.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice