Tako zelo priljubljena, nikakor pa za vsak dan. Previdni pa bodite predvsem pri izbiri zamrznjenih pic.

Četudi si jo Italijani skoraj lastijo, pa jo pripravljajo in obožujejo po vsem svetu. Testo, obloženo s pelati oziroma paradižnikom, sirom in drugimi prilogami, je všeč prav vsem generacijam.

Izredno enostavna in hitra priprava pa so zamrznjene pice, z eno pa že lahko pokrijemo tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah, vendar pa presežemo dnevne potrebe po soli, zato omenjena jed ni primerna za vsakodneven krožnik.

Po večjih ljubljanskih trgovinah so se sprehodili strokovnjaki iz Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo opravili primerjalno ocenjevanje zamrznjenih pic v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih izvajajo v okviru koncesije Republike Slovenije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Kupili so jih v trgovinah Mercator, Spar, E.Leclerc, Hofer, Lidl in Eurospin.

Pestra ponudba zamrznjenih pic

V primerjalno ocenjevanje so primerjalci vključili osem zamrznjenih piv margerita blagovnih in trgovskih znamk, za kilogram pa odšteli od 2,57 do 8,73 evra.

Glavne sestavine klasične italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mozzarela in sveža bazilika. Glede na seznam sestavin pa so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir in začimbe.

»Aditivov se je mogoče popolnoma izogniti«

Delež sira na picah je lahko zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 odstotkov sira, večinoma edamca in mozzarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena.

»Sir na pici pa lahko zamenja tudi sirni pripravek, zato pred nakupom preberite seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete,« svetuje prehranska strokovnjakinja in vodja Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave pri ZPS Nika Kremić, ki dodaja, da boste tako izvedeli tudi, če pica vsebuje aditive.

»Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E101 (riboflavin). Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijevem glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija,« dodaja Kremićeva.

Maščobe in sol

Koliko posameznega hranila vsebujejo pice, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane pice margerita vsebovale srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli (oranžna luč na semaforju) ter malo sladkorja (zelena luč). A med njimi so vseeno razlike. Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva izdelka – Dr. Oetker in Ledo – zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji Tre mulini pa zaradi višje vsebnosti soli.

Tako odrasli kot otrok zadovoljita z eno pico (310 g) približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli oba krepko prekoračita.

Nasveti

Čeprav pica velja za nezdravo, jo lahko občasno vseeno vključimo v uravnoteženo prehrano. Problematične so predvsem pice iz restavracij s hitro prehrano, ki običajno vsebujejo veliko maščobe. Če to možnost imate, je najbolje, da pico pripravite sami, saj lahko tako nadzorujete izbiro in seveda količine sestavin, ki jih boste uporabili. Pri peki testa lahko denimo belo moko nadomestite s polnozrnato, izberete lahko sir z manj maščobe, namesto gavde recimo mozzarelo, seveda pa morate biti pozorni, da s sirom ne pretiravate. Namesto mesnih dodatkov izberite raje ribe in pico obogatite z zelenjavo vseh barv. Tudi zamrznjeni pici margerita boste hranilno vrednost nekoliko izboljšali, če jo boste obložili z zelenjavo.

Doma spečeno zamrznjeno pico razdelite na dva dela. Polovico pojejte skupaj s skledo mešane solate iz zelenjave vseh barv ali z zelenjavno juho, polovico pa podelite npr. s članom družine. Ali pa jo shranite in pojejte čez dva dni.

Bodite pozorni na vnos soli, saj je največ zaužijemo s predpripravljenimi živili, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesnimi izdelki. Za manjši vnos soli omejite uživanje tovrstnih živil oziroma se odločajte za manj slana živila, hkrati pa se izogibajte dosoljevanju pri mizi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice