Kadar želimo prodati svoj rabljeni avtomobil, smo na eni strani soočeni z odločitvijo, ali ga prepustiti za manjši znesek trgovcu ob nakupu novega avtomobila oziroma v komisijsko prodajo ali pa ga v upanju za višji znesek poskusiti prodati sami.

Najprej je zagotovo potrebno pripraviti spletni oglas, ki mora biti privlačen po opisu, po kvalitetnih fotografijah in seveda s ceno. Ko se kupec najde, si ta želi predmet prodaje, torej avtomobil, ogledati.

Priporoča se, da prodajalec iskreno sporoči morebitne pomanjkljivosti avtomobila, od manjkajoče opreme in nedelujočih delov do poškodb vozila.

Prodajalec sicer kasneje ne odgovarja za napake oziroma lastnosti vozila, potrebne za njegovo običajno rabo, če jih je bilo moč ugotoviti z običajnim pregledom. Prodajalec pa ohrani to odgovornost, v kolikor izjavi, da avtomobil nima napak oziroma da ima določene lastnosti.

Skrite napake

Za skrite napake običajno tudi prodajalec ne ve. Vseeno pa po zakonu odgovarja za napake, ki se pokažejo v roku šestih mesecev od izročitve avtomobila, če jih z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti. Ta rok pa ne velja, če je prodajalec za napako vedel oziroma je napaka takšna, da mu ni mogla ostati neznana.

Sledi podpis prodajne pogodbe, pri čemer Miran Vrbanić iz pravne pisarne Pogodba24 poudarja: »Prodajalcem mora biti jasno, da je sama pogodba zelo pomemba in njena sklenitev ni samo del postopka za prenos lastninske pravice. Potrebno je natančno preveriti vse podatke, o vozilu, stanju vozila, o kupnini, načinu in času plačila, izročitvi, prepisu vozila, ipd. Tako se zavaruje kupec in prodajalec.«

Izročitev avtomobila

Smiselno je, da se avtomobila pred izvedbo prepisa nikakor ne izroči kupcu, saj je vozilo uradno še registrirano na prodajalca. Prodajalec in kupec naj se osebno zglasita na upravni enoti, kjer prodajalec avtomobil odjavi, kupec pa ga prijavi, oziroma opravita prepis vozila. Spremembo lastništva je vedno potrebno prijaviti v 15-ih dneh.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice