Kaj se dogaja z letošnjim poletjem? Vstopamo v drugo polovico poletja, bo zdaj končno vroče?

Debelo smo že zakorakali v drugo polovico poletja, a o poletni vročini ni ne duha ne sluha.

AccuWeather je v svoji sezonski napovedi objavil, da bo letošnje poletje v Evropi peklensko vroče in suho, še posebej pa so poudarili, da bi lahko temperature zraka na severu Italije in v nižjih predelih Balkana dosegle ekstremnih 40 stopinj Celzija.

Na vidiku je bilo nekaj močnejših toplotnih valov oziroma dolgotrajne večtedenske vročine.

A ker te peklenske vročine letos kar ni od nikoder, smo na Agenciji Republike Slovenije za okolje preverili, kdaj lahko pričakujemo, da bo končno zares vroče?

Tam pojasnjujejo, da letošnje poletje res še ni prineslo izrazite vročine, a v resnici ni prav nič hladno, če ga primerjamo s klimatološkim obdobjem od 1981 do 2010.

Značilnost zadnjega meseca so temperaturna nihanja s periodo štiri do pet dni. Vremenske fronte redno prehajajo Slovenijo in vedno znova prinesejo dež ter ohladijo ozračje, ampak srednje dnevne temperature 30-dnevnega obdobja pa nikjer niso podpovprečne. Res pa je, da so temperature v tem tednu podpovprečne. Zgodovino meritev najdete tukaj.

Razlog za takšen potek vremena je v pogostih prodorih razmeroma hladnega in vlažnega atlantskega zraka proti srednji Evropi in Alpam. Hkrati pa vroč zrak iznad severne Afrike doseže le Iberski polotok, ne pa tudi severnega Sredozemlja, kot je bil to v preteklih letih dokaj pogost pojav, pojasnjuje meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Ker so bila zadnja poletja izstopajoče pretopla, je bilo hladneje kot letos nazadnje leta 2014, ko je povprečna temperatura trimesečja junij, julij in avgust v Ljubljani znašala 20,2 stopinji Celzija. Nazadnje je bila povprečna poletna temperatura v Ljubljani pod 20 stopinjami leta 2005, ko je znašala 19,7 stopinj Celzija.

Temperaturni rekordi

Absolutno najhladnejše poletje po letu 1901 v Ljubljani je bilo poletje 1913 s temperaturo 17,1 stopinja Celzija, absolutno najbolj vroče pa poletje 2003 s povprečno temperaturo 23,4 stopinj Celzija. Klimatsko povprečje za obdobje od 1981 do 2010 sicer znaša 20,2 stopinji Celzija.

Očitno smo se že kar »navadili« na vroča poletja, saj v tem desetletju beležimo kar pet poletij s povprečno temperaturo med 22 in 23 stopinj Celzija.

Temperatura jezer in morja

Temperatura Blejskega jezera je te dni hladnim jutrom navkljub med 22 in 23 stopinj, kar je dokaj normalno za sredino julija.

Bohinjsko jezero je seveda hladnejše, okoli 19 stopinj Celzija, saj je precej bolj pretočno in se bolj segreje le ob daljšem vročem in sušnem obdobju, ki pa ga letos še ni bilo.

Temperatura morja ob naši obali je konec junija dosegla že 28 stopinj, v juliju pa je ob vsaki burji padla na okoli 20 stopinj. Trenutno je z 22,5 stopinjami okoli 2,5 stopinje Celzija pod povprečjem za ta čas, a že nekajdnevno toplo obdobje (brez burje) bo temperaturo morja približalo normalnim vrednostim.

Kaj nas čaka v prihodnje?

Vročinskega vala kot kaže tudi v nadaljevanju meseca julija ne bomo dočakali. Sicer bodo temperature v prihodnjem tednu višje kot v tem, a okoli 30 stopinj bo po nižinah predvidoma le v začetku tedna. Nato bo predvidoma sledila nova osvežitev.

Kaj nam bo prinesel avgust še ni moč zanesljivo napovedati, prav možno je, da tudi vročino.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice