Z decembrom se je začela meteorološka zima in prinesla prvi sneg. Ste radovedni, kaj nam bo še prinesla?

V torek, 1. decembra, se je pričela meteorološka zima. Trajala bo do 28. februarja prihodnje leto. Meseci december, januar in februar so namreč na severni polobli trije najhladnejši meseci.

Koledarska zima traja od 21. decembra oziroma zimskega Sončevega obrata do 21. marca oziroma pomladanskega enakonočja.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje smo povprašali, kakšna zima nas čaka tokrat. Odgovorili so: »Žal vas moramo nekoliko razočarati. Uporabno zanesljive vremenske napovedi segajo največ dva tedna vnaprej, torej vam kakšne uporabne napovedi za zimo žal ne moremo ponuditi.«

Dodali so, da svetovni meteorološki centri sicer izračunavajo vremenske napovedi tudi do pol leta vnaprej: »Vendar je njihova zanesljivost v zmernih geografskih širinah, žal, precej omejena.«

V zadnjih desetletjih so zime vse toplejše

Natančne vremenske napovedi za bližajočo se zimo tako ni. So pa meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje vendarle razkrili najverjetnejši scenarij: »Trend, ki se pojavlja tudi pri nas v zadnjih desetletjih, je naraščanje temperatur. To je v Sloveniji celo bolj izrazito kot na globalni ravni.«

Razložili so, da se posledično verjetnost za mrzle zime zmanjšuje, povečuje pa se verjetnost toplih zim: »Posledično se zmanjšuje tudi verjetnost snežnih zim po nižinah.«

Bi si pri napovedih morda lahko pomagali z ljudskimi modrostmi in vremenskimi pregovori? Državni meteorologi so poudarili, da se na ljudske modrosti v današnjem času ne kaže zanašati: »Ponavadi so to napovedi v smislu, če je zdaj hladno, bo pozneje toplo, oziroma če je zdaj deževno, bo kasneje sušno ...«

V pol stoletja se je skupna višina snežne odeje zmanjšala za polovico

V obdobju od 1961 do 2011 se je po podatkih Agencije Republike Slovenije povprečna temperatura zraka dvignila za 1,7 stopinje Celzija. Trend naraščanja temperature zraka je bil na vzhodu Slovenije nekoliko večji kot v zahodni polovici države.

Skupna višina snežne odeje se je zmanjšala za okoli 55 odstotkov.

Višina novozapadlega snega se je zmanjšala za 40 odstotkov.

Takšno zimo napoveduje priljubljen meteorološki spletni portal

Na meteorološkem spletnem portalu AccuWeather so že objavili svojo vsakoletno zimsko prognozo za območje Evrope.

V južni Evropi in nad Sredozemskim morjem meteorologi to zimo pričakujejo veliko neviht. Večina naj bi se jih pomikala počasi. Prav zato naj bi severni Italiji in zahodnemu Balkanu to zimo grozile poplave.

V začetku decembra bi morda lahko zapadlo nekaj snega, januarja in februarja pa ga ne gre pričakovati.

Na Hrvaškem naj bi to zimo pogosto pihala burja, dosegala bo lahko tudi orkansko moč.

Lani je bila snežna odeja komaj vredna omembe

Preverili smo še, kako debela je bila snežna odeja v preteklih letih na nam najbližjem merilnem mestu, to je na Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

V celem lanskem letu je bila povprečna mesečna višina snežne odeje tam najvišja januarja, znašala pa je en sam centimeter.

V povprečju je bila med letoma 1981 in 2010 snežne odeje najvišja na prehodu iz meseca januarja v februar, takrat je segala 11 centimetrov visoko. Najvišje pa je v teh letih snežna odeja segala 33 centimetrov visoko.

Verjetnost za bel božič je iz leta v leto manjša

Na Ptuju smo na božični dan, 25. decembra, snežno odejo nazadnje imeli daljnega leta 2007. Sneg je takrat segal pet do deset centimetrov visoko.

Vsi naslednji božiči so bili na Ptujskem zeleni.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

V zadnjega pol stoletja je bila snežna odeja na Ptujskem na božični dan najdebelejša leta 1994. Merila je več kot pol metra.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice