Slika je simbolična.
Bližajo se prvomajski prazniki in vse daljši dnevi nas kar nagovarjajo h krajšemu oddihu »na lepšem«. Preverili smo, kaj sploh ponujajo turistične agencije.

Slovenci smo sicer visoko motivirani za počitnice, a praviloma tudi previdni in zadržani zaradi strogih in spreminjajočih se ukrepov pri prehodu meja.

Prvomajske počitnice zagotovo ne bodo podobne času pred koronavirusom, saj so slovenski hoteli šele nedavno dobili oranžno - ne moremo reči zeleno - luč za delovanje, prehod meja je omogočen le pod določenimi pogoji, z dodatnimi stroški …

V tem zadnjem letu so se spremenile in se spreminjajo navade turistov, tako nakupne kot potovalne. Manj je množičnega turizma, več butičnih, manjših skupin. 

Kam na počitnice?

Počitnice v Sloveniji so trenutno precej otežene, saj se bodo hoteli odprli le v okrnjeni obliki. 

Medtem so Hrvaški hoteli zimskega tipa odprti že vso zimo. Na Hrvaškem so zaradi pričakovanega upada slovenskih turistov nekateri poletni hoteli prestavili svoje odprtje v maj ali celo junij.

A za tiste, ki si bodo zaželeli počitnic na hrvaški obali, je še vedno dovolj izbire. Velik korak naprej je bila poteza večjih hrvaških hotelirjev, ki so v svojih hotelih organizirali PCR testiranja po znižanih cenah.

Svetla točka prvomajskih počitnic so čarterji iz ljubljanskega letališča, ki se hitro polnijo. Hurgada in Tenerife sta bila že vsa leta hit prvomajskih praznikov, letos pa še posebej izstopa Mallorca, ki je ta trenutek »zelena« in za povratek v Slovenijo test ni potreben.

Vsi razpisani čarterji raznih agencij so se napolnili z bliskovito hitrostjo, kar prav tako kaže na veliko željo Slovencev po potovanjih.

V tem času so navadno dosegli vrhunec tudi avtobusni izleti in potovanja, kar letos v skladu z ukrepi v namen zajezitve koronavirusa, ni dovoljeno.

Sonček: »Pri nas se oglasijo večinoma takšni, ki so pripravljeni potovati po novih pogojih«

V času zaprtja so bili v Sončku dosegljivi preko spleta in klicnega centra, prejšnji teden pa so vendarle tudi oni smeli odpreti vrata svoje poslovalnice. 

»Razveselili smo se novice, da se bodo vsaj v okrnjeni obliki odprli tudi slovenski hoteli. Najbrž se bodo v nekaj dneh lažje prilagodili manjši ponudniki kot večji, pri katerih je pri 30 sobah v hotelu vprašljiva tudi rentabilnost. Agencije bomo spremljale dogajanje in prilagajale svojo ponudbo. Veliko Slovencev namreč še vedno ni izkoristilo turističnih bonov in zanimanje za počitnice v Sloveniji je veliko,« razlagajo iz Sončka.

»Glede na dokaj stroge ukrepe v mesecu aprilu je bilo povpraševanje do zadnjega tedna pred prazniki precej zadržano. Zato pričakujemo in tudi že zaznavamo večje povpraševanje tudi po počitnicah v maju. Temu smo se slovenske turistične agencije že prilagodile s ponudbo posebnih letal na Madeiro (9. maj), v Dubaj in Ras Al Khaimah (15. maj), 21. maja pa se že prične poletna veriga čarterjev na Rodos in Kreto. Tudi na Hrvaškem bo odprtih vse več hotelov, enako pričakujemo tudi za hotele pri nas,« odgovarjajo na Sončku glede povpraševanja za počitnice v maju.

»V agenciji seveda redno spremljamo vse ukrepe glede vstopov v tuje države in vračanja domov,« povedo. Vse informacije objavljajo tudi na spletni strani.

Zaradi neprestanih sprememb in mnogih izjem vselej naprošajo tudi potnike, da spremljajo svojo situacijo: »Pri nas se oglasijo večinoma takšni, ki so pripravljeni potovati po novih pogojih, in tisti, ki verjamejo, da se bo do poletja – tako se je kot lani, stanje že stabiliziralo.«

Vse več je tudi cepljenih in prebolelih, kar ljudem olajša odločitev in potek potovanja. 

V Sončku ostajajo optimisti: »Čez zimo smo vso energijo vlagali v posodobitev internih rezervacijskih sistemov, spletne strani, izobraževali smo sodelavce ter pripravljali širitev na nove trge. Pripravljeni smo, sveži in zagnani kot najbrž nismo bili še nikoli. Zdaj smo končno dobili ponovno priložnost, da začnemo uresničevati počitniške sanje Slovencev. Anketa med našimi potniki je namreč pokazala, da so prav počitnice najvišje na njihovi lestvici želja

Kompas: Povpraševanja ni manj, je pa manj, na dolgi rok vnaprej, rezervacij

V Kompasu bodo konec aprila 2021 realizirali že tretji (25. aprila) in četrti (26. aprila) odhod s posebnim letalom na Tenerife. Tako so zasedena praktično vsa mesta na dveh prvomajskih čarterjih na Tenerife, prav tako polnijo zadnja prosta mesta na posebnem letalu za potovanje na Madeiro. Tudi na Hurgado polnijo že drugo letalo. 

»Predvsem potujemo s posebnimi letali in tako zagotavljamo varnost, udobje in brezskrbnost potovanja v Kompasovem mehurčku,« povedo iz Kompasa.

V mesecu maju (15. aprila) letijo v Združene arabske emirate, in sicer v emirat Ras Al Khaimah, konec meseca maja, ko je na grških otokih že poletje, pa letijo na Kreto in Rodos. 

»Zanimanje za vse trenutno razpisane aranžmaje s posebnimi letali je zares izjemno. Sicer pa beležimo tudi veliko povpraševanja po daljnih destinacijah, kot na primer Maldivi, Mavricij … Aranžmaji s posebnimi letali so praktično prodani, sem in tja se najde še kakšno prosto mesto,« povedo. Celotna ponudba je sicer predstavljena na njihovi spletni strani

»Priprave na intenzivnejše spomladanske in poletne mesece potekajo kot običajno, vsak trenutek smo pripravljeni realizirati vsa razpisana potovanja in počitnice, seveda pod pogoji, ki so podani v samih programih in upoštevajoč vse zahteve in protokole in ukrepe glede zajezitve novega koronavirusa. Načrtujemo dolgoročno, odločamo se kratkoročno. Varnost, zdravje in dobro počutje naših potnikov so vedno na prvem mestu, zato potujemo modro,« povedo.

Pred odhodom na destinacijo skrbno preverijo trenutno epidemiološko stanje na destinaciji in o pogojih vstopa obvestijo svoje potnike. Za svoje potnike imajo dogovorjeno znižano ceno za PCR test na covid-19. 

»Zaradi ukrepov v namen zajezitve koronavirusa lahko rečemo, da povpraševanja po turističnih nastanitvah kot prejšnja leta ni manj, je pa manj, na dolgi rok vnaprej, rezervacij,« odgovarjajo o povpraševanju.

Na Kompasu skušajo nuditi personalizirano ponudbo z velikim poudarkom na vsebini in trajnostnem odnosu do okolja. »Smo v obdobju pospešene digitalizacije, ki skrajšuje poti med povpraševanjem in ponudbo, po drugi strani pa si uporabniki turističnih storitev prav zaradi manjka bližine in osebnega kontakta želijo in tudi pričakujejo še bolj oseben pristop z vrhunsko prodajno svetovalno in izvedbeno storitvijo,« povedo.

Palma: Letos približno 1500 gostov, v normalnih časih pa med prvomajskimi prazniki več kot 10.000 potnikov

Tudi na Palmi so beležili veliko povpraševanj za prvomajske praznike, predvsem po varnih in organiziranih počitnicah ter potovanjih. Večina si želi na toplo in predvsem tja, kamor je možno z letalom, v varnem potovalnem mehurčku. Tako so za prvomajske počitnice pripravili kar nekaj izjemnih ponudb, na posebnih letalih, direktno iz Ljubljane.

Destinacije, ki so jih ponudili so: Egipt (tri letala), Madeira (prevideno je bilo eno letalo, zaradi izjemnega zanimanja pa dodajajo še dve letali in sicer 9. in 21. maja 2021), Tenerife (dve letali in zaradi velikega zanimanja dodajajo še eno letalo 22. maja 2021), Majorka (dve letali). Vse so zelo hitro razprodali, beležijo samo še nekaj prostih mest na Majorki.

Tradicionalno je nekaj realizacije tudi za Hrvaško, predvsem v bližnjo Istro. V maju dodajajo še Dubaj in Ras Al Khaimah, in sicer 15. maja 2021, in seveda Egipt, vsako soboto do konca leta. 

»Če pa primerjamo prvomajske počitnice s preteklimi leti je seveda realizacija bistveno manjša, govorimo le o slabih 20 odstotkih. Če ponazorimo še s številkami, bo letos z nami potovalo približno 1500 gostov, v normalnih časih pa smo imeli med prvomajskimi prazniki več kot 10.000 potnikov,« razlagajo iz Palme. 

Največji manko beležijo na krajših počitniških kombinacijah z lastnim prevozom in na avtobusnih potovanjih, pa predvsem interkontinentalnih potovanjih. Lovijo in z veliko truda organizirajo tisto, kar je varno, saj je prav varnost na prvem mestu. 

Njihove goste goste opremijo z vsemi potrebnimi informacijami glede protokolov, jih ves čas usmerjajo in so jim v popolno oporo. So pa protokoli odvisni od vsake države posebej in se tudi zelo hitro spreminjajo, zato na Palmi tudi kot njihovo glavno nalogo izpostavljajo, da vsakodnevno spremljajo vse protokole posameznih držav in goste opremijo s popolnimi informacijami.

»Če pogledamo optimistično in primerjamo lanske prvomajske počitnice, ko smo bili popolnoma omejeni, lahko rečemo, da je letošnja situacija neprimerljivo boljša in da verjamemo, da bo letošnje leto predvsem za potnike, željne potovanj leto neprimerno lepše,« povejo še iz Palme.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice