Znameniti rdeči Michelinov vodnik bo 18. marca razkril katere slovenske restavracije se bodo lahko prve pohvalile z Michelinovo zvezdico.

Da prihaja najprestižnejši svetovni vodnik po restavracijah končno v Slovenijo, je Slovenska turistična agencija skupaj z Romainom Perrierjem, direktorjem prodaje in trženja pri Michelinu, sporočila v novembru prejšnjega leta. »Ocenjevalci vodnika že več kot leto skrivaj ocenjujejo slovenske restavracije in pripravljajo prvi izid vodnika za Slovenijo,« je takrat za STA dejal Perrier. 

Končni seznam in število restavraciji, vključenih v prvi slovenski vodnik Michelin bo znan na razglasitvi rezultatov 18. marca. Seznam bo takrat prvič predstavljen tako kuharskim mojstrom, predstavnikom medijev, splošni javnosti ter tudi Slovenski turistični organizaciji.

Seveda, so prav vse podrobnosti zavite v tančico skrivnosti, med drugim tudi koliko inšpektorjev vodnika je bilo pri nas, katere restavracije so ocenili, kjer pa je zagotovo največja skrivnost, katere restavracije bodo prve prejemnice Michelinove zvezdice. 

Najboljše med najboljšimi

Spomnimo, da se Slovenija že ponaša z vodičem Gault&Millau, drugim najbolj prestižnim, takoj za Michelinovim. Ali lahko na podlagi tega predvidevamo katere restavracije se bodo prve ovekovečile tudi z Michelinovo zvezdico? Po izboru mednarodnega vodnika Gault&Millau sta s 17,5 točkami od 20-ih, med najbolje ocenjenimi restavraciji Hiša Franko v Starem selu pri Kobaridu in Gostilna pri Lojzetu v Vipavski dolini. 

A takoj za petami, s 17 točkami, sledijo Ošterija Debeluh v Brežicah, restavracija Strelec iz Ljubljane, pa tudi Hiša Denk v Zgornji Kungoti in restavracija Mak iz Maribora. Če se osredotočimo na področje Maribora, so tukaj tudi restavracija in kavarna Sedem na Cafovi ulici, gostilna Pri treh ribnikih, Rožmarin, restavracija City Terasa, gostilna Šiker v Pernici in Domačija Vino Gaube v Zgornji Kungoti.

Kaj pa Ptuj? Upali bi si trditi, da se bo med prejemniki Michelinove zvezdice znašla tudi Gostilna Grabar iz Rabelčje vasi - restavracija, za katero kulinarični kritiki pravijo, da se ji upajo prepustiti.

Maribor med prejemniki Michelinove zvezdice?

Glede na globalni sloves Ane Roš bo zagotovo med prvimi prejemnicami njena restavracija Hiša Franko. A upamo si predvidevati, da bomo tudi v Mariboru dobili restavracijo z Michelinovo zvezdico, in sicer bi se lahko med prejemnicami znašla restavracija Mak in njen kuharski šef David Vračko.

Mak je zraven uvrstitve na vodič Gault&Millau, tudi ena izmed samo devetih slovenskih restavracij, ki se je uvrstila na mednarodno lestvico La Liste, kjer se od skupno 16.000 restavracij ponaša s 359. mestom. 

Michelinovo zvezdico bi lahko prejel tudi Vračkov brat Gregor Vračko in njegova Hiša Denk iz Zgornje Kungote, ki jo je na svojo listo uvrstila tudi avstrijsko vinsko-kulinarična revija Falstaff, kjer je med slovenskimi restavracijami na tretjem mestu. Če se zanašamo na že prej omenjeni vodnik Gault&Millau bi lahko v Mariboru nagradili še restavracijo Rožmarin, ki je za restavracijo Mak in Hišo Denk, tretja najbolje ocenjena restavracija v Mariboru.

Rožmarin: Bili bi počaščeni.

»Zagotovo bi bili počaščeni. Uvrstitev restavracije v najpomembnejši kulinarični vodič je neprecenljivo. In vendar, pomeni Michelinova zvezdica izjemno odgovornost, ki jo nosi prejemnik. Ne glede na to, katera od restavracij bo marca prejela laskavo zvezdico nas veseli, da je Slovenija končno našla mesto v 'kulinarični Bibliji',« pravijo v restavraciji Rožmarin.

»Prihod uglednega in vplivnega vodnika predstavlja veliko priložnost za povečanje prepoznavnosti in krepitev pozicije Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije ter priložnost za dvig kakovosti v slovenski gastronomiji, za vrhunske slovenske restavracije pa priložnost za pridobitev priznanj za kakovost,« pravijo pri Slovenski turistični organizaciji. 

Prihod Michelinovega vodnika pozdravlja tudi Zavod za turizem Maribor – Pohorje, ki poudarja, da bo Slovenija naslednje leto nosila naziva evropska gastronomska regija.

»Pridobitev Michelinove zvezdice bi pomenila umestitev Maribora na evropski kulinarični zemljevid, s seboj pa bi seveda prinesla tudi dvig prepoznavnosti preostalih ponudnikov gastronomskih doživetij v destinaciji in druge multiplikativne učinke. Povečal bi se obisk t. i. družabnih foodijev, turistov oz. obiskovalcev, ki so užitkarji in so za kakovostno vinsko-kulinarično doživetje v mestu najstarejše trte sveta pripravljeni odšteti več,« pravi Monika Jurišič Hlevnjak, svetovalka za odnose z javnostmi Zavoda za turizem Maribor – Pohorje. 

Kulinarični potencial Slovenije

Michelinov vodnik je bil prvič predstavljen že leta 1900 in vse od takrat predstavlja bonitetni sistem, ki restavracije ocenjuje in nagrajuje na podlagi njihove kakovosti. Ena zvezdica po vodniku pomeni ‘zelo dobro restavracijo’, dve ‘odlično kuhinjo, za katero je vredno skreniti s poti vašega potovanja’ in tri zvezdice ‘izjemno kuhinjo, ki je vredna posebne poti’. 

Po Michelinovih podatkih se z eno njihovo zvezdico trenutno ponaša 2290 restavracij, 414 restavracij z dvema in 113 restavracij s tremi zvezdicami. Seveda je država, ki si lasti 600 in s tem največ zvezdic, Francija. 

»Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom in pri tem sledi svoji razvojni politiki, danes pa je uveljavljen na 32 destinacijah po vsem svetu. Predstavlja edinstven komunikacijski kanal za nagovarjanje najbolj zahtevnih gastronomskih navdušencev z visoko kupno močjo, kakršne želimo pritegniti v Slovenijo,« še dodaja Slovenska turistična organizacija.

Ob tem pa v Slovenski turistični organizaciji še razkrivajo, da bodo v projekt Michelinovih zvezdic vložili slab milijon evrov, 425 tisoč evrov na leto. Vložena sredstva bodo porabili za aktivnosti globalne promocije, odnose z javnostmi, kreiranje uredniških vsebin in tudi za tisk znamenitega rdečega vodnika.

»Verjamem, da bo ta naložba močno povečala prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije«, je na takratni novinarski konferenci povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice