Slovenska škofovska konferenca je že 28.4 sporočila, da v ponedeljek, 4. maja, ponovno odpirajo cerkve, preverili smo, ali so se isti odločili tudi v Evangeličanski cerkvi in Binkoštni cerkvi.

V času epidemije so slovenske cerkve samevale, duhovniki so maševali v praznih cerkvah, vse bolj priljubljeni pa so postali tudi spletni prenosi bogoslužij in ostalih cerkvenih obredov.

Ob rahljanju ukrepov so se tudi v Slovenski škofovski cerkvi odločili, da bodo 4. maja ponovno odprli cerkve za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Ob tem bodo veljala stroga pravila razkuževanja rok pred vstopom v cerkev in obvezno nošenje mask.

SŠK izdala podrobna navodila

Odločitev SŠK je nekoliko presenetila slovensko javnost, saj naj ne bi bila usklajena z Vlado RS, danes pa so izdali tudi podrobna navodila na spletni strani Katoliške cerkve.

V navodilih so podrobno opisana vsa priporočila in zahteve, ki jih morajo izpolnjevati tako duhovniki kot verniki ob javnem bogoslužju v katoliških cerkvah. Obvezna bo uporaba zaščitnih mask, razkuževanje rok in prostorov, prezračevanje, varnostna razdalja in omejena bo prisotnost vernikov pri podeljevanju zakramentov. 

Vsa navodila so dostopna na tej povezavi

Evangeličani začenjajo po 10. maju

Glede na to, da imamo v Pomurju tudi precej pripadnikov Evangeličanske cerkve in Binkoštne cerkve, smo preverili pri škofu Leonu Novaku in pastorju Danielu Grabarju, ki je tudi superintendent zveze Binkoštnih cerkva v Sloveniji, ali so tudi sami že sprejeli odločitev, kdaj bodo svoje cerkve odprli vernikom.

Kot nam je dejal škof Novak, načrtujejo z odprtjem evangeličanskih cerkva po 10. maju, o točnem datumu pa se bodo še dogovorili, da dosežejo soglasje. Ob odprtju bodo prav tako veljala navodila, da družinski člani in člani istih gospodinjstev lahko skupaj sedijo v cerkvenih klopeh, med drugimi pa bo morala biti upoštevana varnostna razdalja, kar bodo zagotovili tako, da bo vsaka druga klop zasedena. Z veroukom nameravajo začeti takrat, ko se bodo tudi odprle šole in vrtci, torej po 18. maju, podobno tudi s krstnimi obredi, kjer pa so tako ali tako večinoma prisotni zgolj družinski člani, nam je pojasnil Novak.

Z bogoslužji bodo tako morda pričeli že 10. maja: "Moramo videti, kako bomo to logistično izpeljali, teoretično je možno, da že 10. maja začnemo z odprtimi bogoslužji, v vsakem primeru pa v drugi polovici meseca maja," ocenjuje škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem.

V Binkoštni cerkvi bodo sledili Katoliški cerkvi

Na drugi strani pa bodo v Binkoštni cerkvi svoje cerkve odprli že 4. maja, na enak način kot Katoliška cerkev. Kot pravi pastor Grabar, se še dogovarjajo z zdravniško skupino glede podrobnostih, ampak meni, da bodo sprejeli podobne usmeritve kot v Katoliški cerkvi in predvideva, da bodo 2. maja izdali priporočila in navodila, ki bodo veljala za vse njihove cerkve glede ponovnega zbiranja vernikov.

"Načrtujemo, da bomo to izvedli z zaščitnimi maskami, razkuževanjem rok, družine bodo lahko sedele skupaj in upoštevana bo obvezna varnostna razdalja med drugimi," pojasnjuje pastor Grabar.

V času zaprtih cerkva so zelo priljubljeni postali video-prenosi bogoslužij, ki pa po besedah Grabarja, sedaj sigurno ne bodo več potekali v takšnem obsegu in ne v času bogoslužja, ampak bodo odločitev glede prenosov prepustili posamezni cerkvi. 
 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

krmača (nepreverjen)

Mudi se, koliko nabirk je že izpadlo ?!

Starejše novice