Priprava kave s pomočjo kavnih aparatov na kapsule je med potrošniki vse bolj priljubljena.

Aparati za pripravo so cenovno dostopni, dovolj pestra je tudi ponudba kapsul za pripravo različnih kavnih napitkov: espressa, dolge kave in kavnih napitkov z mlekom, kot sta capuccino in latte macchiato.

Prav kapsule cappuccino so na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave uvrstili v tokratno primerjalno ocenjevanje.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da imajo vsi ocenjevani izdelki dodan sladkor. Niso pa le »bogati« s sladkorjem, ampak imajo tudi večslojno embalažo. Večina vsebuje aditive, polovica tudi fosfate, nekateri izdelki so imeli označbe, ki so bile delno neskladne z zakonodajo.

Za pripravo enega napitka boste odšteli med 0,40 in 0,68 evra. Analize so torej ponovno pokazale, da cena ni merilo kakovosti, saj sta napitka, ki vsebujeta mlečni napitek s številnimi aditivi, najdražja, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Primerjalno ocenjevanje kave v kapsulah je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvaja v okviru koncesije Republike Slovenije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Sofinancer primerjalnega ocenjevanja je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cappuccino je kavni napitek z mlekom, praviloma pripravljen iz espressa, vročega mleka in mlečne pene, kjer vsaka sestavina predstavlja tretjino.

Med osmimi izdelki uporabnik le v enem za pripravo tega napitka na aparatu potrebuje eno kapsulo, sicer kar dve kapsuli. V prvi je mlečna, v drugi kavna komponenta.

»Vse kapsule so na prvi pogled videti podobno, a nam seznam sestavin razkrije, da se v njihovi notranjosti skrivajo razlike. V kavni kapsuli je običajno mešanica mlete pražene kave, razen pri kapsuli Senseo, ki vsebuje topno kavo. V mlečnih kapsulah pa so našli več sestavin: mleko v prahu z dodatkom sladkorja oziroma mlečni napitek, ki je narejen iz različnih mlečnih (posneto mleko v prahu, sirotka v prahu, sirotkin permeat in mlečne beljakovine) in ne-mlečnih sestavin (popolnoma hidrogenirana kokosova maščoba in glukozni sirup),« je pojasnila Nika Kremić iz Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave.

Vsi izdelki vsebujejo dodani sladkor

Grenkobo kave marsikdo omili s sladkanjem, a to je prepuščeno izbiri in okusu posameznika. Ocenjevane kavne kapsule te izbire ne ponujajo, saj imajo prav vse dodan sladkor. Napitki iz kapsul vsebujejo od 24 do 38 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka oziroma 5,4 do 9,6 gramov sladkorja na porcijo napitka, kar je 240 ali 150 mililitrov.

Polovica izdelkov vsebuje fosfate

Ob prebiranju seznama sestavin, ki se nahaja na embalaži kavnih kapsul, ugotovimo, da sta le dva izdelka (Nescafe in Hip hop) popolnoma brez aditivov, hkrati pa so kar štirim izdelkom dodani stabilizatorji, sredstvo proti sprijemanju, emulgatorji, barvilo, pa tudi aroma.

»Med stabilizatorji so v štirih izdelkih tudi aditivi iz skupine fosfatov, ki se jim je bolje izogniti, saj je prevelik vnos fosforja škodljiv (vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema),« je pojasnila Kremićeva.

Kapsule niso trajnostna izbira

Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave so s trajnostnega vidika pregledali in ocenili, koliko slojev embalaže vsebujejo izdelki in koliko embalaže pridelamo s pripravo enega napitka. Kapsule so narejene iz plastike in dodatno pakirane v kartonasto škatlo ali vrečko, zato nikakor niso trajnostna izbira.

Nasvet Zveze potrošnikov Slovenije je sledeč:

Kam odvreči odsluženo kapsulo?

Kapsule odvržemo med embalažo, a le če smo izpraznili vsebino (mleko oziroma kavo). V nasprotnem jih odvržemo v zabojnik za preostanek odpadkov. A pozor, navodila za ravnanje z odpadki se med občinami razlikujejo, zato svetujejo, da preverite, kako ločevati kapsule v vašem kraju.

Pred nakupom preberite seznam sestavin, saj so med pregledanimi kapsulami velike razlike. Kavno kapsulo lahko sestavlja mleta pražena kava ali topna kava, mlečno kapsulo pa sladkano mleko v prahu ali mlečni napitek, ki vsebuje številne mlečne in nemlečne sestavine, skupaj s koktajlom aditivov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice